Studiu. 60% dintre românii care au cumpărat locuințe anul trecut au folosit venituri proprii / Previziuni: Prețurile locuințelor vor stagna sau vor scădea cu până la 10% în 2023

asigurare locuinta Foto: Pixabay

61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii, arată un studiu realizat de compania de real-estate RE/MAX. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți, arată studiul intitulat „O radiografie a pieței imobiliare din 2022 și previziuni pentru 2023”. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menține, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuințele în oraș, majoritatea tranzacțiilor fiind în mediul urban.

Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polurile opuse, proprietățile extrem de bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect, pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.

Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro

Specialiștii de la KIWI Finance s-au alăturat demersului RE/MAX România și au efectuat o analiză proprie asupra evoluției cererii și ofertei imobiliare din 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat cca. 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe.

Numărul tranzacțiilor naționale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare și-a ponderat ritmul de creștere, deși este în continuare mai mare decât oferta. Conform indicelui Kiwi, Bucureștiul se situează pe locul 2 în clasamentul capitalelor europene la accesibilitatea locuințelor.

Prețurile locuințelor vor stagna sau vor scădea cu până la 10% în 2023

Opinia experților este împărțită în cazul prețurilor pentru apartamente și case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenți consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor crește cu până la 10%. Raportat la evoluția prețurilor la case, 29% dintre specialiști spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor crește ori vor scădea cu 10%.

În ceea ce privește evoluția prețului spațiilor comerciale, 40% dintre respondenți sunt de părere că acestea vor scădea. Similar, prețurile clădirilor de birouri vor stagna, spun 44% dintre aceștia.  Referitor la prețurile chiriilor rezidențiale, dacă anul trecut majoritatea respondenților (52%) au prevăzut o stagnare a prețurilor din cauza funcționării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experților în imobiliare prevăd creșteri de prețuri. Cca. 43% dintre respondenți preconizează o evoluție de până la 10% a prețurilor chiriilor.

„Imobiliarele vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii și conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiții de toate tipurile, de la cele personale și familiale, până la investitori instituționali globali. 2023 va fi un an interesant, plin de incertitudine, însă cu multe oportunități potențiale pentru jucătorii informați și cu apetit la risc”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

La studiul RE/MAX au participat 225 de respondenți – specialiști în zona imobiliară – care își desfășoară activitatea în 32 de orașe din țară și au răspuns la 28 de întrebări, în perioada noiembrie – decembrie 2022. Majoritatea activează în domeniu ca agenți imobiliari sau directori de agenție imobiliară.

Foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *