România se află într-un moment de maturizare rapidă a interesului pentru starea de bine la locul de muncă, unde acest concept începe să fie privit ca o investiție strategică pentru dezvoltarea unui business, potrivit studiului internațional „Return on Wellbeing 2025”, prezentat de 7card și realizat de Wellhub, platformă globală de wellbeing corporativ. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Studiul include pentru prima dată România, alături de piețe mature precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Brazilia.

Raportul, bazat pe informațiile a peste 1.500 de directori generali și lideri de afaceri internaționali, din care 150 respondenți din România, subliniază că, la nivel global, deși costul este un factor, principala preocupare pentru lideri este să se asigure că angajații utilizează efectiv beneficiile pentru wellbeing oferite.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Datele din raportul Wellhub 2025 indică o aliniere parțială a României la tendințele globale. 82% dintre liderii globali raportează o rentabilitate pozitivă a investițiilor în wellbeing, iar în România, 58% dintre liderii de business consideră starea de bine un factor esențial pentru succesul financiar. 

„Este important să te uiți la toate cele trei categorii și să ai, prin acest survey, mecanismul de a spune: Ok, poate nu fac tiroliană pentru cei de 50 plus sau pentru cei tineri o seară la focul de tabără, pentru că poate li se pare plictisitor. O să rog pe cei prezenți astăzi să se gândească care a fost ultima lor zi grea, pe care au reușit cu brio să o treacă datorită încrederii în sine, datorită suportului moral, etic, fizic, oricare ar fi fost el, al celor apropiați, fiind chiar și colegi, și să rămână cu acest sentiment că au trecut peste acea zi grea, oricât de grea a fost, și au reușit să zâmbească din nou”, spune Daniela Micușan, CEO al companiei Teleperformance, în cadrul lansării celei de-a treia ediții a raportului de rentabilitate în wellbeing.

Datele arată că:

  • 41% observă un efect pozitiv asupra retenției;
  • 75% afirmă că angajații apreciază aceste programe;
  • 56% afirmă că wellbeing-ul sprijină retenția angajaților;
  • 43% spun că a contribuit la reducerea costurilor medicale;
  • 55% au remarcat o influență directă asupra absenteismului;
  • 47% dintre liderii care se implică personal în wellbeing au crescut bugetele alocate;
  • 92% dintre CEO români recunosc impactul direct al sănătății mintale asupra performanței organizaționale.
  • 30% dintre CEO români identifică lipsa de implicare a angajaților drept cea mai mare barieră în implementarea eficientă a inițiativelor de wellbeing.

„42% dintre CEO investesc în well-being ca avantaj competitiv în atragerea și reținerea de talente. Și aici m-am gândit la un lucru: poate că a venit momentul ca acest mesaj, că ei pun preț pe well-being-ul angajaților, să apară explicit în oferta noastră de angajatori. Mi se pare că ar trebui să fie acolo la fel de clar și firesc ca orice alt beneficiu din suita pe care voi o oferiți. Pentru că, de fapt, well-being-ul este mult mai mult decât un beneficiu. Este ceea ce ne împinge zi de zi mai departe”, spune Raluca Neacșu, Senior Manager Client Success & Wellbeing Engagement 7Card, în cadrul celei de-a treia ediție

Raportul evidențiază concluzii globale majore care redefinesc modul în care liderii percep starea de bine la locul de muncă. În primul rând, bunăstarea nu mai este considerată un beneficiu opțional, ci un atu strategic: 82% dintre directorii generali la nivel global raportează randamente pozitive din programele de wellbeing, corelându-le direct cu creșterea productivității, reducerea absenteismului, o retenție mai puternică a angajaților și diminuarea costurilor cu asistența medicală.

Studiul scoate în evidență un decalaj semnificativ între percepția liderilor și experiențele reale ale angajaților: în timp ce 93% dintre CEO spun că se bucură de o stare de bine excelentă sau bună, doar 63% dintre angajați confirmă acest lucru. directorii care participă activ la inițiativele de wellbeing sunt de două ori mai predispuși să mărească bugetele dedicate, ceea ce deschide oportunitatea de a extinde către întreaga forță de muncă beneficiile testate personal – cum ar fi accesul la terapie, mișcare și mindfulness.

Pe de altă parte, realitatea muncii flexibile devine normă: 58% dintre liderii globali afirmă că un program flexibil le-ar îmbunătăți propria stare de bine, iar 45% consideră că acest model este esențial pentru succesul programelor de wellbeing, care trebuie să includă soluții virtuale la cerere și accesibile în diverse locații.

Constatăm o maturizare accelerată a pieței, liderii români sunt tot mai conștienți că un program de wellbeing nu este un cost, ci un pilon esențial al performanței. Anul acesta am mai observat că organizațiile care au tratat wellbeing-ul ca pe un proces integrat, cu susținere reală din partea top managementului și implementare consecventă, au înregistrat cele mai bune rezultate, spune Dan Moraru, Country Lead 7card de Wellhub.

Raportul global aduce și o serie de recomandări strategice pentru liderii de HR, care doresc să stimuleze investițiile în wellbeing. Una dintre cele mai eficiente strategii este raportarea frecventă a impactului programelor: directorii generali care primesc actualizări lunare privind performanța inițiativelor sunt semnificativ mai predispuși să majoreze bugetele, potrivit Return on Wellbeing 2025.

„Și oamenii de HR sunt tot oameni. Și noi beneficiem de lucrurile pe care le implementăm în organizațiile noastre. Cred că uneori e bine să avem și mai multă grijă de noi, pentru că avem tendința să investim foarte mult încercând să ajutăm și încercând să ducem lucrurile într-o zonă în care stai. Din experiența pe care eu am în organizație, cred că singurul spot pe care aș avea este să vă ascultați colegii, să vă ascultați oamenii din organizație și să începeți chiar cu un pas mic”, spune Adina Vidroiu, Directoare HR Microsoft România.