Uniunea Europeană ar putea finanţa reconstrucţia, costisitoare, a Ucrainei fără a-şi pune în pericol ratingul său AAA, cea mai bună notă posibilă, potrivit unui studiu publicat marţi de agenţia de evaluare financiară Scope, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Una dintre condiţiile prealabile pentru ca UE să îşi păstreze ratingul AAA este statutul său de creditor preferenţial, care o exclude de la orice viitoare restructurare a datoriilor, arată studiul agenţiei germane de rating.
Ajutoarele venite de la Bruxelles ar putea să depăşească 100 de miliarde de euro în următoarele decenii, fiind posibil să ajungă chiar şi la 350 de miliarde de euro, ceea ce ar face din Ucraina cel mai mare debitor al blocului comunitar, dacă Italia şi alte state membre îşi vor rambursa împrumuturile din cadrul programului ‘Next Generation EU’ până în 2058, aşa cum se preconizează, a adăugat agenţia Scope.
“Un astfel de sprijin pentru Ucraina ar duce la emisiuni de obligaţiuni semnificativ mai mari şi ar susţine şi mai mult prezenţa UE pe pieţele de capital”, susţine autorul studiului, Alvise Lennkh-Yunus. “Calitatea activelor UE ar scădea astfel, cel puţin până când credibilitatea Ucrainei se va îmbunătăţi”, a adăugat Alvise Lennkh-Yunus.
În prezent, agenţia Scope atribuie Ucrainei un rating suveran “CC” cu perspectivă negativă, ceea ce semnalează un risc mare de intrare în incapacitate de plată.
Condiţionarea împrumuturilor şi monitorizarea modului în care Ucraina le utilizează vor fi vitale pentru a asigura rambursarea lor de către viitoarele guverne ucrainene precum şi pentru ratingul UE, se mai arată în studiul agenţiei Scope.