Producția totală de grâu va ajunge la 136 de milioane de tone în Uniunea Europeană în perioada 2025-2026, potrivit unui studiu realizat de „Departamentul Agriculturii al Statelor Unite”, potrivit publicației Agrointeligența.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În UE vor fi recoltate circa 24 de milioane de hectare, iar producția medie este estimată, momentan, la peste 5 de tone pe hectar.

Importurile de grâu ale UE nu vor depăși 9,5 milioane de tone, în timp ce exporturile se vor ridica la 34 milioane de tone.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Producția mondială de grâu este estimată la aproximativ 808 milioane de tone, iar producția și exporturile de grâu ale UE vor crește semnificativ. Rusia rămâne cel mai mare exportator de grâu din lume, cu 45 milioane de tone.

Previziunea pentru exporturile mondiale de grâu este de 213 milioane de tone. Experții au majorat prognoza privind epuizarea stocurilor de grâu la nivel mondial la 265,7 milioane de tone, se arată în raportul USDA.

Producția de grâu în Europa și alte continente

În cele mai mari țări producătoare de grâu din UE, precum Germania și Franța, vremea a fost mai bună, comparativ cu sezonul trecut, când ploile excesive au redus recoltele. În nordul Franței, Germania și Polonia, deficitul de apă din de primăvară ia amploare și s-a extins și în Ungaria, Cehia și Slovacia.

Precipitațiile din timpul sezonului de vegetație 2025-2026 au fost favorabile în Balcani, inclusiv pentru semănatul de toamnă, ridicând așteptările de producție. În plus, după mai multe episoade de secetă, fermierii din sud-estul Europei s-au arătat mai interesați să semene mai mult culturi de toamnă cum ar fi grâul pentru a atenua pierderile mai frecvente ale culturilor de primăvară, cum ar fi porumbul și soia. Atât Franța, cât și Germania au crescut, de asemenea, suprafața cu grâu pentru anul 2025-2026.

Precipitaţiile abundente au întârziat semănatul şi munca de câmp în Spania toamna trecută, dar perioada uscată venită ulterior a permis efectuarea lucrărilor, susținând o campanie de semănat normal, cu o răsărire bună mulțumită condițiilor peste medie de umiditate a solului. Italia, de asemenea, a beneficiat de vreme benefică pentru grâu.

Exporturile vor fi mai mari pentru Argentina și Ucraina, în timp ce mai mici pentru Australia, Kazahstan și SUA, potrivit unor estimări.

Este de așteptat ca creșterea producției pentru UE, India, Regatul Unit, China, Argentina, Rusia și Canada să compenseze reducerile pentru Kazahstan, Australia, Pakistan și SUA.