Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au convenit sâmbătă asupra unor noi iniţiative pentru a răspunde ameninţărilor Coreei de Nord în spaţiul cibernetic, inclusiv abuzuri de criptomonede şi lansări în spaţiu, a declarat consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Jake Sulliva, citat de Reuters, conform News.ro.
Consilierii de securitate naţională ai celor trei ţări s-au întâlnit la Seul, în timp ce Phenianul a avertizat că va disloca mai mulţi sateliţi spion.
Sullivan a spus că întâlnirea a urmat angajamentelor asumate la un summit trilateral de la Camp David, găzduit de preşedintele Joe Biden în august, unde liderii SUA şi cei doi aliaţi cheie din Asia s-au angajat să aprofundeze securitatea şi cooperarea economică.
”De asemenea, am lansat noi iniţiative trilaterale pentru a contracara ameninţările reprezentate de RPDC, de la criminalitatea sa cibernetică şi spălarea banilor prin criptomonede până la testele sale nesăbuite şi cu rachete balistice”, a spus Sullivan reporterilor, referindu-se la Coreea de Nord prin iniţialele numelui său oficial., Republica Populară Democrată Coreea.
Omologul său japonez Takeo Akiba a declarat că ”activităţile cibernetice ilicite” ale Coreei de Nord au apărut ca cele mai recente provocări, numindu-le ”o sursă de fonduri” pentru dezvoltarea rachetelor nucleare a statului izolat.
Eforturile coordonate ale celor trei ţări vor viza potenţialele ameninţări ale constrângerii economice, după ce au finalizat lucrările la un sistem de avertizare timpurie a lanţului de aprovizionare, convenit la Camp David, în domeniul mineralelor critice şi bateriilor reîncărcabile, a spus Sullivan.
Biden s-a întâlnit la Camp David cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida pentru a proiecta unitatea în faţa puterii în creştere a Chinei şi a ameninţărilor nucleare din Coreea de Nord.
Sullivan a spus că naţiunile ”continuă să susţină pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan şi libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Est şi de Sud”.
Sullivan şi omologul său sud-coreean, Cho Tae-yong, au coprezidat sâmbătă primul dialog de generaţie următoare privind tehnologiile critice şi emergente (CET), un forum care vizează cooperarea în materie de cipuri şi alte tehnologii critice, a declarat biroul prezidenţial sud-coreean.
LEGĂTURILE DINTRE COREA DE NORD ŞI RUSIA
Presa de stat nord-coreeană a declarat sâmbătă că Phenianul este hotărât să lanseze mai mulţi sateliţi spion în curând, considerând dezvoltarea spaţiului parte a dreptului său de a se apăra ca orice altă ţară.
De asemenea, a criticat Coreea de Sud pentru că şi-a lansat propriul satelit, spunând că există un standard dublu.
Sullivan a contestat această afirmaţie, declarând că lansarea satelitului Coreei de Nord implică tehnologii de rachete balistice care încalcă rezoluţiile Naţiunilor Unite, în timp ce cea a Coreei de Sud nu.
Monitorii sancţiunilor au acuzat Coreea de Nord că foloseşte atacuri cibernetice pentru a strânge fonduri pentru programele sale nucleare şi de rachete, iar un raport al ONU spunea că Phenianul şi-a intensificat furtul de criptomonede anul trecut, folosind tehnici sofisticate pentru a fura mai multe în 2022 decât în oricare alt an.
Coreea de Nord a negat acuzaţiile de hacking sau alte atacuri cibernetice. După discuţii cu Sullivan şi Akiba, Cho din Coreea de Sud a spus că cei trei au făcut schimb de idei şi despre problemele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Ei au discutat despre cooperarea militară în creştere între Rusia şi Coreea de Nord şi toţi trei au fost încrezători că Coreea de Nord furnizează arme Rusiei în războiul din Ucraina, a spus Sullivan.
De când Casa Albă a declarat în octombrie că Coreea de Nord a furnizat Rusiei un transport de arme dintr-un port din oraşul său de graniţă Rason, portul continuă să prezinte un nivel ridicat de activitate, a spus Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington, într-un raport publicat vineri, citând analiza imaginilor din satelit.
Coreea de Nord a negat că ar transfera arme la Moscova.