SUA: Încrederea consumatorilor în economia ţării a scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din ultimele patru luni

bani calcule putere cumparare Foto: Ginasanders/ Dreamstime.com

Încrederea consumatorilor din SUA în economia ţării lor a scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din ultimele patru luni, împovărată de îngrijorările persistente cu privire la preţurile mai mari şi temerile tot mai mari de recesiune, deşi gospodăriile au rămas în general optimiste în ceea ce priveşte piaţa muncii, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

A doua scădere lunară consecutivă a încrederii raportată marţi de Conference Board a reflectat, de asemenea, ratele mai mari ale dobânzilor şi preocupările legate de mediul politic.

Statele Unite s-ar putea confrunta, sâmbătă, cu o posibilă oprire perturbatoare a activităţilor guvernului federal, pe fondul unor certuri politice legate de finanţare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Încrederea a scăzut în toate grupele de vârstă, iar declinul a fost cel mai pronunţat în rândul consumatorilor cu venituri anuale de 50.000 de dolari sau mai mult.

”Inflaţia încetineşte, dar preţurile sunt încă mai mari decât erau înainte de pandemie şi acest lucru afectează încrederea consumatorilor”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Conference Board a declarat că indicele său de încredere a consumatorilor a coborât la 103,0 în această lună, cea mai scăzută citire din mai, de la nivelul de 108,7, revizuit în sus, în august.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că indicele va scădea la 105,5, de la nivelul de 106,1 raportat anterior.

Percepţiile consumatorilor cu privire la probabilitatea unei recesiuni în anul următor au revenit.

O scădere bruscă a măsurii aşteptărilor a explicat scăderea încrederii, pe care economiştii au atribuit-o parţial închiderii guvernamentale care se profilează, Congresul nereuşind până acum să adopte o lege de cheltuieli pentru finanţarea programelor agenţiilor federale în anul fiscal care începe la 1 octombrie.

Sute de mii de lucrători federali vor fi suspendaţi şi o gamă largă de servicii, de la divulgarea datelor economice la beneficii nutriţionale, vor fi oprite începând de duminică.

Consumatorii şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situaţia politică şi la dobânzile mai mari”, a declarat Dana Peterson, economist şef la Conference Board din Washington.

Data limită pentru sondajul preliminar a fost 18 septembrie.

Milioane de americani vor începe, de asemenea, să-şi ramburseze împrumuturile pentru studenţi în octombrie şi majoritatea şi-au epuizat economiile făcute în pandemie.

Sondajul a arătat că consumatorii sunt din ce în ce mai preocupaţi de finanţele familiei lor.

Rezerva Federală a lăsat săptămâna trecută rata dobânzii overnight, de referinţă, neschimbată, în intervalul 5,25%-5,50%.

Banca centrală a Statelor Unite, totuşi, şi-a înăsprit atitudinea, proiectând o nouă creştere a ratei dobânzii până la sfârşitul anului, iar politica monetară va rămâne semnificativ mai strictă în 2024, faţă de aşteptările anterioare.

Fed a majorat rata de politică monetară cu 5,25 de puncte procentuale, din martie 2022.

Deşi consumatorii au continuat să se îngrijoreze de costul mai ridicat al vieţii, aşteptările lor privind inflaţia pentru anul următor au rămas stabile şi nu şi-au arătat intenţia de a retrage drastic achiziţiile de autovehicule şi alte articole scumpe, cum ar fi televizoare şi frigidere, în următoarele şase luni.

Cu toate acestea, mai puţini se aşteaptă să cumpere o casă, dobânda popularului credit ipotecar fix pe 30 de ani fiind cea mai mare din ultimii 22 de ani, în timp ce preţurile caselor au revenit la creştere.

Aşteptările consumatorilor privind inflaţia pe 12 luni au rămas neschimbate. la 5,7%, pentru a treia lună consecutiv.

Cheltuielile de consum rămân susţinute de o piaţă a muncii, care menţine creşterea salariilor la un nivel ridicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. S-o lase cu consumul mai moale ca prea consuma pe carca rest of the world ! Astia-s cei mai datornici de pe Terra si si cei mai jefuiti(discutabil, in raport cu India si Africa) si tot ei sunt Banca Mondiala ! Problema e cand restul lumii are nevoie de valuta ca sa existe … depinde de curul americanului… mereu nesatul !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.