Compania suedeză OX2 a primit avizele tehnice de racordare pentru întreg portofoliul de proiecte de profil din România, cu putere instalată cumulată de 572 MW, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
În prezent, OX2 România poartă discuții cu investitori pentru a încheia prima tranzacție în România. Compania a obținut la finalul anului trecut autorizația de construire pentru cel mai avansat proiect din portofoliu, cu o capacitate instalată de 99 MW și care deține contract de racordare din martie 2023.
Potrivit companiei, lucrările vor începe în prima parte a anului, iar obiectivul este ca parcul eolian să devină operațional la finalul anului 2025. Proiectul se află în faza avansată, care include achiziția echipamentelor și încheierea unui PPA, ținta fiind să se ajungă la decizia finală de investiție.
Compania transmite că cel de-al doilea proiect de 99 MW, aflat în apropiere, urmează îndeaproape atât ca stadiu de dezvoltare, cât și ca atingere a fazei FID, cele două proiecte urmând a fi construite și puse în funcțiune în aceeași perioadă de timp.
Pentru celelalte două proiecte eoliene din portofoliul OX2 România, de 300 MW și respectiv 72 MW, au fost obținute de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) conectarea la rețea fiind prevăzută pentru decembrie 2027. Astfel, toate cele patru proiecte eoliene onshore din portofoliul OX2 România, cu o capacitate instalată totală de 572 MW, dețin în prezent avizele tehnice de racordare de la Transelectrica.