La începutul lunii viitoare, guvernul britanic va găzdui primul mare summit global privind siguranța inteligenței artificiale, în timp ce lumea încearcă să facă față provocărilor create de aceasta, scrie Sky News.
Summitul privind siguranța inteligenței artificiale va avea loc pe 1 și 2 noiembrie la Bletchley Park din Buckinghamshire – locul unde matematicianul Alan Turing a descifrat codul Enigma al Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Prim-ministrul Rishi Sunak a precizat că dorește ca Marea Britanie să devină un lider global în reglementarea IA, însă în centrul acestei conferințe se află o agendă mai mare.
Care sunt obiectivele
Accentul va fi pus pe amenințările pe care le reprezintă inteligența artificială și pe modul de atenuare a acestora.
Centrul de interes al discuției se împarte în două categorii speciale de riscuri: riscuri de utilizare abuzivă și riscuri de pierdere a controlului.
Riscuri de utilizare abuzivă – de exemplu, în cazul în care un actor rău este ajutat de noile capacități de inteligență artificială în atacuri biologice sau cibernetice, în dezvoltarea de tehnologii periculoase sau în interferențe în sisteme critice.
Pentru a simplifica, guvernul dorește să poată face față infractorilor care folosesc IA pentru a-și desfășura infracțiunile.
Liderii spun că acest lucru ar putea crea prejudicii semnificative, chiar pierderea de vieți omenești, dacă nu este controlat.
Riscuri de pierdere a controlului – Guvernul spune că aceste riscuri ar putea apărea “de la sisteme avansate pe care am căuta să le aliniem cu valorile și intențiile noastre”.
Cu alte cuvinte, aceeași IA pe care o creăm pentru a ne ajuta s-ar putea întoarce împotriva noastră. Guvernul britanic a stabilit, de asemenea, cele cinci obiective cheie ale summitului:
- O înțelegere comună a riscurilor pe care le prezintă inteligența artificială de frontieră și a necesității de a acționa.
- Un proces de colaborare internațională privind siguranța IA de frontieră, inclusiv modalitatea cea mai bună de a sprijini cadrele naționale și internaționale.
- Măsuri adecvate pe care organizațiile individuale ar trebui să le ia pentru a spori siguranța IA de frontieră.
- Domenii de colaborare potențială în ceea ce privește cercetarea în domeniul siguranței IA, inclusiv evaluarea capacităților modelelor și dezvoltarea de noi standarde pentru a sprijini guvernanța.
- Prezentarea modului în care asigurarea dezvoltării în siguranță a IA va permite ca IA să fie utilizată în scopuri pozitive la nivel global.
Ce (nu) se va discuta
Participanții vor lua în considerare riscurile pe care le prezintă inteligența artificială – în special utilizarea abuzivă și pierderea controlului – și vor discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin colaborare internațională.
Guvernul britanic afirmă că summitul oferă spațiul pentru o conversație internațională despre modul în care națiunile pot colabora pentru a face față “provocărilor inedite pe care le ridică aceste riscuri, pentru a combate utilizarea abuzivă a modelelor de către actori nestatali și pentru a promova cele mai bune practici”.
Totuși, IA este o tehnologie complexă, iar guvernul britanic a făcut clar faptul că summitul are o agendă foarte precisă.
Acesta a recunoscut riscurile societale mai largi în ceea ce privește IA, cum ar fi dezinformarea, prejudecățile și discriminarea, precum și potențialul de automatizare în masă (IA care preia locuri de muncă efectuate de oameni).
Dar aceste probleme nu vor fi discutate în profunzime la summit, deoarece guvernul consideră că ele sunt deja abordate atât la nivel național, cât și internațional și nu dorește eforturi “duplicitare”.
De asemenea, guvernul a recunoscut că IA poate oferi “oportunități uriașe” pentru “a transforma în continuare aproape fiecare aspect al economiei și societății noastre”.
Avantajele inteligenței artificiale vor fi menționate în anumite momente ale summitului, dar nu vor fi în prim-plan.