Surse: Coaliția și guvernul analizează posibile soluții pentru ”problema OMV”. Unul din scenarii – diminuarea participației la Petrom

omv Foto: OMV

Lideri din coaliția de guvernare și guvern discută în această perioadă despre prezența OMV în România, pe fondul nemulțumirii față de comportamentul de piață al companiei austriece, au declarat pentru G4Media surse politice, care au indicat și faptul că sunt în analiză diferite scenarii de acțiune.

Una dintre aceste variante e o încercare de diminuare a participației OMV în Petrom, pe care acum o controlează prin cele 51,1% din acțiuni, în timp ce statul român mai are 20,6%. De notat însă că pentru o asemenea diminuare a capitalului austriac e nevoie și de acordul OMV, companie controlată de guvernul Austriei.

De notat că și ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a dat indicii despre un interes al statului de a-și crește participația la OMV Petrom. Chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, el a spus că poate fi luată în calcul o altă abordare, considerând că statul ar trebui să facă nişte investiţii în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii. „E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a spus Adrian Câciu la Euronews România, conform news.ro.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Discuțiile și analizele din coaliție și guvern nu au în acest moment o direcție clară de acțiune, pe masă fiind mai multe variante de soluții.

Discuțiile au apărut ca urmare a amânării unei decizii finale a OMV privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și după ce compania austriacă a anunțat că, potrivit propriilor analize, este exceptată de la suprataxa de 60% pe profitul excepțional din ultimii doi ani.

Anunțul oficial al OMV Petrom, făcut fără să existe o consultare cu autoritățile fiscale, a stârnit nemulțumire la București, mai cu seamă că OMV a anunțat că va plăti o suprataxă în Austria.

În ceea ce privește întîrzierea proiectului de extracție a gazelor din Marea Neagră, chiar președintele Klaus Iohannis a cerut conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore. S-a întâmplat la 21 noiembrie, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis și președintele boardului OMV, potrivit Administrației Prezidențiale.

E de așteptat ca în perioada următoare, pe masa decidenților să fie puse toate analizele legate de OMV, însă nu e clar dacă va fi luată o decizie pe termen scurt

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: