BREAKING Decizie importantă pentru România. Propunerea Comisiei privind ”taxonomia verde” a trecut la limită de Parlamentul European: Gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și vor putea primi finanțări din fonduri europene

protest joi taxonomie unu

UPDATE 13.00 Propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde” a trecut, miercuri, în Parlamentul European la limită, cu doar 22 de voturi diferență. Obiecțiile formulate de comisii nu au întrunit numărul necesar de voturi, 353. Obiecțiile au primit doar 328 de voturi  și 278 de voturi împotrivă, pe un fundal tensionat în plenul legislativului european reunit la Strasbourg.  Votul Parlamentului este decisiv, întrucât are drept de co-decizie în chestiunea taxonomiei. Dacă propunerea Comisiei ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Decizia este una esențială pentru România, care abia a început să extragă resursele uriașe de gaz din Marea Neagră și care are planuri mari și în domeniul nuclear, atât prin construirea a două reactoare noi la Cernavodă, cât și prin intenția de a instala tehnologia revoluționară a reactoarelor nucleare modulare (SMR), dezvoltate de americani.

Știrea inițială

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Propunerea Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde iar proiectele de investiții în aceste domenii să poată fi finanțată din fonduri europene va trece la limită, cu câteva zeci de voturi în plus față de obiecțiile la ”taxonomia verde”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlamentul European.

Principalul oponent este grupul socialiștilor și verzii din Parlamentul European, însă delegația de europarlamentari români din PSD va vota în favoarea propunerii comisiei, la fel bulgarii și finlandezii deoarece interesul României este să poată finanța proiectele pe gaz și nuclear.

”S-au mai întors câțiva împotriva actului delegat (propunerea Comisiei). Sătptămâna trecută se estimau circa 290 – 310 voturi din cele 353 de voturi necesare pentru ca propunerea Comisiei să pice, dar acum rezultatul poate fi chiar mai strâns”, a declarat, miercuri dimineața, un europarlamentar român înainte de votul din plenul PE, programat să aibă loc la ora 12.00, ora locală (13, ora României).

Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.

Înaintea votului crucial de miercuri, câteva zeci de militanți ecologiști și alte grupări de stânga protestau în fața clădirii Parlamentului European de la Strasbourg împotriva includerii gazului și centralelor nucleare în categoria energiilor verzi. Unii dintre ei afișau simbolurile Ucrainei, sugerând că investițiile în rețelele de gaz natural ajuta Rusia, în detrimentul Ucrainei.

Corespondență de la Strasbourg

Sursa: G4Media.ro

Context

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunţă incert.

Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenţei de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleşi.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputaţii din stânga radicală, social-democraţii şi Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii şi dreapta, deşi divizaţi, ar trebui totuşi să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului.

România are două proiecte majore legate de energia nucleară. Primul este retehnologizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă și eventuala construcție a altor două reactoare, iar al doilea proiect este amplasarea unor reactoare mobile, cu tehnologie americană.

Totodată, România abia a început în acest an exploatarea gazelor de la Marea Neagră, prin compania Black Sea Oil and Gas, însă abia în anul 2026 este planificat să înceapă exploatarea de către Romgaz și OMV Petrom, în perimetrul Neptun Deep.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: