Guvernul prelungește plafonarea adaosurilor comerciale la alimente până la finalul lunii ianuarie

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

UPDATE 13.50 Ministerul Agriculturii a publicat în transparență decizională proiectul de ordonanță privind care se prelungește plafonarea adaosurilor comerciale la alimente.

Proiectul extinde lista cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez (bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg), bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână (12% grăsime) și pere.

Lista de produse agricole şi alimentare

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
  2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
  3. Brânză telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
  6. Mălai pănâ la 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M
  8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  9. Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)
  10. Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)
  11. Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)
  12. Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)
  13. Cartofi proaspeţi albi vrac
  14. Zahăr alb tos până la 1 kg
  15. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
  16. Cozonac
  17. Bulion de roșii
  18. Smântână- 12% grăsime
  19. Margarină
  20. Drojdie
  21. Carne tocată.

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, arată Ministerul Agriculturii.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Știrea inițială

Guvernul a pregătit ordonanța de urgență care prelungește plafonarea adaosurilor comerciale la alimente până la finalul acestui an, conform surselor guvernamentale consultate de Economedia.

Ordonanța modifică anumite gramaje.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat anterior că Guvernul va prelungi plafonarea adaosului comercial pentru încă trei luni, iar lista de produse va fi extinsă și vor intra și alimente precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul agriculturii.

Ministerul transmite că propunerile făcute de Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.