Surse: Ministerul Agriculturii ia în calcul un mecanism de monitorizare a prețurilor cu Consiliul Concurenței, prin care să se verifice creșterile nejustificate ale adaosului comercial

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii vrea să propună un mecanism de monitorizare a prețurilor împreună cu Consiliul Concurenței, prin care să verifice dacă sunt creșteri nejustificate ale adaosului comercial la care se poate interveni apoi punctual, potrivit surselor chestionate de Economedia.

Decizia nu a fost încă luată fiind necesare consultări cu retailerii. O astfel de întâlnire ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, potrivit surselor.

Un astfel de mecanism a fost inițial anunțat în Ordonanța de Urgență privind prelungirea plafonării adaosurilor comerciale la produsele de bază.

„Art. 71. – Prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Consiliului Concurenţei se va institui un mecanism de monitorizare a preţurilor produselor agricole şi alimentare”, potrivit actului normativ.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, duminică seară, la Digi24, că vrea un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază pentru care se aplică măsura în prezent, după cum a scris Economedia aici.

El a spus că nu este un nevoie de un acord cu retailerii, lăsând de înțeles că Guvernul va da un act normativ în acest sens, pentru că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică” și „nu are contravenție” și „atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”. Economedia a avertizat deja asupra intervenției statului în economie și de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Comentarii

  1. Ministrul Agriculturii vrea un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România” la produsele agro-alimentare / „Nu este nevoie de un acord, pentru că un acord nu este respectat”
    Articol scris ieri de colega dvs. Camelia Radu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *