Surse: Ministerul Finanțelor a finalizat bugetul pe anul 2023, iar pe 6 decembrie va fi pus în dezbatere publică, pentru a fi adoptat vineri, 9 decembrie, de Guvern

Bugetul familiei, bani

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul de buget pe anul 2023, iar marți, pe 6 decembrie, va fi pus în dezbatere publică, pentru a fi adoptat vineri, 9 decembrie, potrivit surselor Economedia.

Bugetul pe 2023 e întocmit pe baza celor mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză. Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii economice la 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul prognozei de vară (+3,7%), în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub influenţa pozitivă a construcţiilor (+5,9%) şi a serviciilor (+3,0%), în condiţiile de oportunitate legate de exploatarea resurselor naţionale şi intrările de fonduri europene.

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat anterior că bugetul pentru 2023 va fi construit în funcție de programele economice și sociale, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Facebook al PSD.

„Bugetul pentru 2023 este construit, pentru prima dată, în funcție de programele economice și sociale. Această abordare a împărțirii banilor permite o eficientizare a cheltuielilor și o direcționare țintită spre nevoile societății”, potrivit unei postări pe contul PSD.

Banii se vor aloca în funcție de programele din cadrul sectoarelor:

  • Investiții cu impact major în economie
  • Capitalul de lucru pentru agricultură
  • Încurajarea producției, îmbunătățirea eficienței energetice
  • Sprijinul pentru populația din categoriile vulnerabile
  • Investiții în infrastructura de sănătate
  • Reducerea abandonului școlar
  • Finanțarea pentru studenți.

Potrivit PSD, bugetul construit pe programe permite o mai bună monitorizare a cheltuielilor, gradului de implementare, precum și monitorizare a impactului real în economie.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. De ce magistratii au fost sariti din schema?sunt dumnezei?singura care e jupuita este armata!care a contribuit cu sanatatea, cu timpul familiei,partial si contributie,cu servirea patriei!la incredere ,pe primul loc,la taierea pensiilor,tot pe primul loc!asa a fost mereu de-a lungul istoriei:cine a servit patria a murit surghiunit,impuscat,taiat capul,tradat,arestat,impuscat!cine a furat patria o duce bine,au bani,au averi,au puterea!natie de slugi!nu iti meriti armata!desfiinteaz-o!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *