Compania Națională Aeroporturi București a scos la licitație în SICAP un contract de 210 milioane lei pentru proiectare în construcția infrastructurii aeroportuare românești, cu focus pe „Aeroportul Henri Coandă” (Otopeni), în vederea acomodării traficului de pasageri din 2040. Potrivit estimărilor, la acea dată, traficul pe Otopeni va ajunge la 6.500 pasageri/oră, față de 3.000 pasageri în prezent, ceea ce face necesară regândirea întregii infrastructuri existente, plus investiții în noi terminale.
„CNAB cumpără serviciile servicii de proiectare pentru realizarea studiilor necesare, a conceptului, a proiectului tehnic de execuție și asistența tehnică pe perioada execuției și garanției lucrărilor pentru infrastructura necesară acomodării traficului prognozat pentru anul 2040 (Etapa I pentru realizarea obiectivului de investiții ”Programul Strategic de Dezvoltare a Infrastructurii Aeroportuare la AIHCB)”, se arată în descrierea licitației.
Toată proiectarea și regândirea infrastructurii aeroportuare a României se învârte în jurul unor concepte ca Net Zero emisii de carbon, sustenabilitate, reziliență, optimizarea fluxurilor de pasageri și altele asemenea. 126 de luni este durata contractului, adică 10 ani, iar finanțarea este făcută din surse proprii ale CNAB.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Proiectantul va analiza (împreună cu toate entitățile responsabile fără a se limita la ROMATSA, AACR, BAT, PF, VAMA, companii aeriene, companii/ agenții de handling etc.) și va propune în cadrul etapei Concept design următoarele, fără a se limita la: -conceptul de operare: care sunt facilitățile necesare, cerințe specifice pentru facilități (ex. check-in/ bag drop/ HBS/ e-gates/ control Securitate/ control pașapoarte/ spații comerciale retail/ food and beverage/ lounges/ porți îmbarcare/ baggage reclaim/ zona sosiri/ vama/ transfer/ alte spații etc.). -airside. -landside. -utilități. Din considerente operaționale și tehnice, proiectantul va analiza și va propune, la faza concept design, o etapizare a lucrărilor de execuție (terminalul va fi proiectat pentru o execuție modulară). Se va avea în vedere execuția și operarea etapizată a terminalului și a infrastructurii aferente pentru faza 1 – cca. 67.000 mp (2500 pasageri/ oră); faza 2 – până la cca 155.000 mp (5500 pasageri/oră), faza 3 – până la cca 176.000 mp (până la 6500 pasageri/oră)”, arată CNAB.
Otopeniul este în prezent al șaselea aeroport regional ca număr de pasageri. Aproape 16 milioane de pasageri au folosit acest aeroport anul trecut, corespunzător unui flux mediu de 3.000 de persoane, minut. În 2040, conform previziunilor, traficul de pasageri se va dubla.
Ultima extindere a aeroportului Otopeni a fost în 2011, când a fost construit un nou terminal, cu o suprafaţă de 16.600 metri pătraţi şi 24 de porţi de îmbarcare, care a presupus o investiţie de 60 milioane euro, finanţarea fiind asigurată din sursele proprii ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi din credite interne.
De atunci şi până în prezent, Otopeniul nu a mai avut lucrări majore de modernizare sau de extindere.