Industria HoReCa are nevoie de reglementarea bacșișului, în contextul problemelor cu deficitul de personal și al noilor obiceiuri de consum impuse o dată cu pandemia și a creșterii plăților cu cardul, spune Radu Tănase, vicepreședinte al organizației HORA România. De altfel, un sondaj realizat anul trecut arăta că unul din doi români ar lăsa bacșiș mai des dacă l-ar putea plăti cu cardul.
“Și noi ne confruntăm cu un exod al oamenilor și avem aceeași problemă ca în Construcții – în industria ospitalității, dacă un bucătar e plătit la noi cu 100 lei, merge în Spania, Italia, Germania și e plătit cu 3-400 de lei. Merge acolo și apoi se îndreaptă spre o reconversie profesională”, a spus Tănase, în cadrul unei dezbateri pe tema schimbării de legislație, organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.
Acesta a declarat că susține menținerea impozitului specific pentru codurile CAEN specificate în legislație, dar pentru industrie e importantă acum reglementarea bacșișului.
“E un subiect care poate părea simplu sau neimportant. Dar sunt foarte mulți bani care pot veni la bugetul de stat. Am venit cu niște propuneri și încă facem studii. Angajații noștri sunt oarecum speriați, se gândesc că orice taxă despre care se vorbește le este luată din venit. Ceea ce nu e adevărat. Cu pandemia, plățile s-au dus foarte mult către card. Plătind cu cardul, oamenii nu mai lasă bacșiș. Unii ar vrea, dar nu pot. Mai sunt și companii care organizează evenimente, dar nu au posibilitaltea contabilicește”, menționează Tănase.
Organizația a propus taxare cu 10% pentru bacșiș, care să fie scutit de TVA.
“Pentru angajați ar fi un plus la venitul salarial. Văd că lucrurile încep să ia o turnură bună, vin tot mai mulți plătitori cu cardul, oamenii încep să înțeleagă sensul inițiativei. Mai avem de convins statul român că va câștiva acel 10%”, a spus Tănase.
Bacșișul și cardul
De altfel, un sondaj realizat anul trecut arăta că unul din doi români ar lăsa bacșiș mai des dacă l-ar putea plăti cu cardul. Studiul arată că unul dintre principalele motive pentru care românii nu lasă bacșiș la restaurant este pentru că nu au cash la ei. “Probabil, un rol extrem de important l-a jucat și pandemia în acest context, deoarece tot mai mulți dintre noi am renunțat la a mai purta cash la noi și am preferat să facem plățile la restaurant cu cardul. Întrebați dacă ar vrea să aibă posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 60% dintre respondenții la chestionar au răspuns afirmativ. În plus, 42% din respondenți au spus că în mod sigur ar lăsa bacșiș mai des, dacă ar avea această opțiune”, arată autorii studiului realizat de platforma de rezervări online Bookingham, în colaborare cu SRD Media.