Ce țări din Europa care au cheltuit împreună 300 de miliarde de euro pentru a atenua criza costului vieții

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Suma pe care guvernele din zona euro o alocă pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față crizei energetice și a costului vieții se apropie rapid de 300 de miliarde de euro, scrie Euronews.com.

Conform datelor compilate de Reuters și de  Bruegel, guvernele din blocul comunitar au alocat deja 282 de miliarde de euro – 2,3% din produsul lor intern brut (PIB) combinat – pentru măsuri de ajutorare, iar mai multe dintre acestea au în plan alte miliarde de euro.

Germania

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Guvernul a prezentat la 4 septembrie un al treilea pachet în valoare de 65 de miliarde de euro, ceea ce ridică totalul la 95 de miliarde de euro din februarie.

Acesta include creșteri ale prestațiilor sociale și o subvenție pentru transportul public și urmează să fie finanțat printr-o taxă pe companiile energetice și prin devansarea punerii în aplicare de către Germania a impozitului minim global pe profit de 15%.

Franța

Ministerul francez de finanțe estimează că măsurile luate începând de anul trecut vor costa 67 de miliarde de euro, inclusiv 24 de miliarde de euro pentru a acoperi plafonarea prețurilor la gaze și electricitate și reducerile subvenționate pentru combustibilul pentru autovehicule.

Cheltuielile suplimentare din acest an au fost acoperite de venituri fiscale peste așteptări, ceea ce a permis guvernului să își mențină obiectivul de deficit bugetar de 5% din PIB.

Italia

Până în prezent, guvernul italian a angajat 52 de miliarde de euro și a semnalat planuri pentru un nou pachet de mai multe miliarde de euro, care, potrivit unei surse, ar putea fi în valoare de cel puțin 10 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Guvernul demisionar și-a finanțat pachetele de măsuri prin creșterea veniturilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe costurile mai mari ale energiei și prin ajustarea altor domenii ale bugetului de stat.

Guvernul a refuzat să majoreze deficitul fiscal din acest an peste ținta din aprilie, de 5,6% din PIB.

Spania

Guvernul spaniol afirmă că a mobilizat peste 30 de miliarde de euro. Aceasta include un prim pachet în valoare de 16 miliarde de euro în martie, compus din ajutoare directe și împrumuturi subvenționate, și un al doilea pachet de 9 miliarde de euro în iunie, destinat persoanelor cu venituri mici, care vizează majorarea pensiilor, precum și subvenții pentru transportul feroviar și cu autobuzul.

Pentru a limita impactul asupra deficitului bugetar, Madridul intenționează să compenseze parțial costurile cu o taxă temporară pe bănci și pe marile companii energetice.

Țările de Jos

Guvernul a oferit scutiri de impozite generale și sprijin specific pentru gospodăriile cu venituri mici, cu un cost de peste 6 miliarde de euro. Acesta pregătește măsuri suplimentare în valoare de 16 miliarde de euro pentru anul viitor, inclusiv o creștere cu 10% a salariului minim și subvenții mai mari legate de venituri pentru asistență medicală și chirii, care vor fi plătite în principal prin creșterea impozitelor pe avere și pe profit și a unei taxe speciale pentru companiile de petrol și gaze.

Grecia

Guvernul a declarat că se așteaptă să cheltuiască peste 10 miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile, sumă care speră să poată fi compensată cu venituri record din turism, pentru a-și menține obiectivul fiscal de deficit primar de 2% din PIB.

Austria

Guvernul a anunțat în iunie un pachet de 6 miliarde de euro, care include creșterea beneficiilor pentru grupurile vulnerabile și subvenții pentru companiile mari consumatoare de energie. Măsurile ar trebui să împingă deficitul bugetar la 4% din PIB.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: