Țările din Europa se uită după alternative la gazele rusești. Enel vrea să reia planurile de construire a unui terminal de gaze lichefiate în sudul Italiei

Grupul italian de utilităţi Enel este pregătit să îşi reia planurile care vizau construirea unui terminal de gaze lichefiate în sudul Italiei, transmite Agerpres, citând Reuters. Aceasta în contextul în care autorităţile de la Roma şi-au intensificat eforturile pentru a găsi surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale.

Potrivit Enel, ar fi util pentru Italia să aibă două noi terminale pentru gaze naturale, astfel încât să fie mai puţin dependentă de gazele naturale livrate prin conducte.

“Din acest motiv, Enel şi-a permis să reia proiectul Porto Empedocle LNG, care are toate autorizaţiile”, a declarat un purtător de cuvânt de la Enel.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Italia şi-a intensificat eforturile de a identifica surse alternative de aprovizionare cu gaze, iar emiratul Qatar, unul din cei mai mari exportatori mondiali de gaze lichefiate, a dobândit o atenţie deosebită.

Ministrul italian al Tranziţiei Energetice, Roberto Cingolani, a declarat marţi că Italia vrea să devină independentă de importurile de gaze din Rusia în decursul următoarelor 24-30 de luni.

Italia, o ţară care utilizează gazele naturale pentru a produce aproximativ 40% din energia electrică, importă peste 90% din necesarul de gaze naturale, iar livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importuri. Italia are conducte de gaze care fac legătură cu Algeria, Azerbaidjan, Libia şi Marea Nordului dar numai trei terminale de gaze lichefiate.

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că autorităţile de la Roma sunt interesate să instaleze cel puţin un terminal plutitor de gaze naturale de tip FSRU (-unitate plutitoare pentru depozitare şi regazificare-nr.).

Alte state europene sunt interesate şi ele să construiască terminale de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. De exemplu, sâmbătă, Germania a dezvăluit planuri pentru construcţia unui astfel de terminal.

Vezi și:

Analiză. Tabloul dependenței statelor europene de gazele rusești. În România, sub 10% din consumul total de gaze vine din această sursă 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *