Țările G7 se pregătesc să susțină plafonarea prețurilor la petrolul rusesc

Redacția sept. 2, 2022 0 comentarii
platforma maritima gaz petrol offshore sursa: captura youtube

Țările G7 sunt pe punctul de a conveni asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, pentru a limita câștigurile Kremlinului din exporturi și capacitatea de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei, scrie Financial Times.

Miniștrii de finanțe din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia își vor acorda în mod oficial sprijinul politic pentru această măsură în cadrul unei reuniuni virtuale care va avea loc vineri după-amiază, potrivit surselor Financial Times.

Plafonul ar urma să fie pus în aplicare în același timp cu propriile embargouri ale UE asupra importurilor de petrol rusesc. Măsura ar urma să intre în vigoare la 5 decembrie pentru țiței și la 5 februarie pentru produsele rafinate.

Plafonarea prețurilor are sprijinul Comisiei Europene, dar are nevoie de susținerea statelor membre ale UE. Oficialii au mai spus că, pentru ca măsura să fie cât mai eficientă, va avea nevoie de sprijinul țărilor terțe care cumpără cantități mari de petrol rusesc, cum ar fi India.

Prețurile la energie au crescut vertiginos de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie, care a fost urmată de o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei și de măsuri luate de țări pentru a nu mai cumpăra petrol rusesc.

În iunie, G7 a fost de acord să exploreze modalități de limitare a veniturilor Moscovei fără a determina creșterea prețurilor la nivel mondial.

sursa foto: Captură Youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *