Țările membre ale UE iau în considerare să adopte noi măsuri care vizează prețurile la energie în noiembrie

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Ţările membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă la un acord, în luna noiembrie, cu privire la noi măsuri de urgenţă destinate contracarării preţurilor mari la gaze, au declarat oficialii consultaţi de Reuters, chiar dacă statele membre nu au ajuns încă la un acord cu privire la forma viitoarelor măsuri sau dacă ar trebui să plafoneze preţul gazelor, citat de Agerpres.

Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre Europa cu livrări limitate de gaze naturale ruseşti, miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni miercuri la Praga pentru a discuta următoarea lor mutare, după ce au adoptat în regim de urgenţă o taxă pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, obligaţii privind stocarea de gaze şi limitarea consumului de electricitate.

Majoritatea statelor UE susţin că următoarea măsură ar trebui să fie plafonarea preţului gazelor, însă nu au căzut de acord dacă acest plafon ar trebui să se aplice tuturor tranzacţiilor cu gaze, contractelor pe termen lung sau doar gazelor naturale utilizate pentru a produce electricitate. În schimb, alte state membre, în special Germania, se opun în continuare ideii plafonării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Un oficial european de rang înalt a declarat pentru Reuters că la reuniunea de miercuri ar trebui să fie reduse opţiunile disponibile astfel încât Comisia Europeană să poată să propună noi iniţiative legislative în cursul acestei luni.

„Statele membre folosesc aceleaşi cuvinte, nu neapărat cu acelaşi înţeles, aşa că ar trebui să vedem o limitare a opţiunilor”, a spus oficialul sub protecţia anonimatul.

De asemenea, miniştrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizorii non-ruşi de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze preţurile la energie.

Cehia, ţară care în prezent asigură preşedinţia rotativă a UE, va propune organizarea unei noi reuniuni de urgenţă a miniştrilor europeni ai Energiei, în luna noiembrie, pentru a aproba noile propuneri, a adăugat oficialul citat de Reuters.

Oficialii din trei state membre au confirmat acest calendar, dar au precizat că nu există încă un acord în rândul ţărilor UE cu privire la măsurile care trebuie adoptate. “Este dificil să vedem un consens pentru că fiecare are propriile sale preferinţe”, a spus unul din aceşti oficiali.

Cu toate acestea, oficialul european de rang înalt citat de Reuters a spus că punctele de vedere ale statelor membre înclină spre “modelul iberic” de plafonare a preţului gazelor naturale utilizate pentru producţia de electricitate.

Spania şi Portugalia au plafonat, încă din luna iunie, preţul gazelor naturale utilizate pentru producţia de electricitate, ceea ce a ajutat la reducerea preţurilor locale la electricitate. Această ideea a început să fie una populară în rândul altor state membre, chiar dacă alte ţări se tem că ar putea duce la creşterea consumului de gaze al Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat săptămâna trecută că Bruxelles-ul ar avea de învăţat din schema iberică dar a adăugat că nu este o idee care să fie introdusă imediat la nivelul întregii Europe din cauza unor specificităţilor locale, inclusiv numeroasele terminale de gaze lichefiate care există în peninsula Iberică dar care lipsesc în multe alte state UE.

În plus, ţările membre vor fi nevoite să ia o decizie cu privire la modul cum vor fi despăgubite centralele electrice pe gaze pentru diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul, mai mare, pe care îl vor plăti pentru a cumpăra gaze naturale de pe piaţă, fie prin intermediul unei finanţări publice fie printr-o taxă care se va aplica altor producători de electricitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: