Taxarea tichetelor-cadou pentru angajați și eliminarea facilităților pentru părinții care își duc copiii la creșă, criticate de Coaliția pentru Dezvoltarea României

cresa, gradinita, copil Sursa foto: Pexels/Natali

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește cele mai mari camere de comerț și organizații patronale, critică eliminarea prin ordonanță de urgență a unor facilități pentru companii și angajați și reclamă ”lipsa dialogului”.

E vorba despre suspendarea, prin OUG 19/2021, a facilității de 1.500 de lei pentru angajații care îți duc copiii la creșă sau grădiniță, ce fusese prevăzută printr-o lege intrată în vigoare în 2020, precum și de posibila taxare a tichetelor cadou date angajaților în scopuri sociale, în afară de Paște, Crăciun, 8 martie și 1 iunie.

”În prezent, un astfel de dialog este necesar pe subiecte precum reglementarea viitoare clară a tratamentului fiscal al tichetelor cadou sau clarificarea facilităților aplicabile pentru educația timpurie (a căror aplicabilitate a fost recent suspendată prin OUG nr. 19/2021). Lipsa dialogului real pe aceste teme importante pentru întregul mediu de afaceri a ridicat nivelul de impredictibilitate în materie fiscală, într-o perioadă oricum dominată de incertitudine și nesiguranță”, arată Coaliția pentru Dezvoltarea României într-un comunicat de presă.

Discuția despre taxarea tichetelor-cadou, prin aplicarea contribuțiilor, a apărut ca urmare a unui proiect de OUG. Ulterior, prevederea a dispărut din textul final al ordonanței, dar controversele privind taxarea acestor tichete rămâne valabilă.

”Experții CDR semnalează în continuare lipsa de claritate a legislației privind tratamentul fiscal al tichetelor-cadou și consideră că se impune o poziție tranșantă din partea autorităților fiscale asupra modului de impozitare a acestora în prezent și în viitor. Aceste clarificări sunt necesare pentru o aplicare unitară în piață a fiscalității acestor instrumente de plată, eliminând concurența neloială, pe criterii fiscale, la care s-a ajuns în prezent”, mai arată Coaliția.

În ceea ce privește facilitățile fiscale pentru educație timpurie, CDR arată că unele companii au acordat încă de la începutul anului 2021 aceste facilități angajaților. ”CDR consideră că măsura este benefică pentru creșterea nivelului de educație din România și pentru stimularea angajaților cu copii și consideră că, prin dialog, se pot găsi soluții alternative, în urma unei analize de impact transparente”, potrivit comunicatului citat.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Sursa foto: Pexels/Natali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *