Tehnologia la lucru. Cum îi ajută o aplicație mobilă pe locuitorii din Kabul să navigheze prin orașul ocupat de talibani

Redacția sept. 18, 2021 0 comentarii
ehtesab app

Aplicația de alertă de știri crowdsourced Ehtesab le oferă afganilor informații critice din oraș, fie că e vorba despre drumuri aglomerate sau locuri în care au fost raportate focare de violență, transmite CNN Business. În timp ce talibanii au intrat în Kabul luna trecută, echipa din spatele aplicației a părăsit orașul, dar aceasta continuă să furnizeze informații.

Câteva zile mai târziu, când două explozii sinucigașe au ucis peste 70 de persoane în apropierea aeroportului Hamid Karzai din Kabul, în timp ce oamenii încercau frenetic să evacueze locul, startup-ul și-a folosit contactele de la fața locului pentru a confirma atacurile gemene în câteva minute.

Ehtesab a fost creat acum trei ani pentru a oferi alerte și informații în timp real despre incidentele din Kabul. Scopul la acea vreme era să mențină rezidenții implicați, să reducă decalajele de comunicare dintre cetățeni și oficialii publici și să responsabilizeze oficialii guvernamentali. La fel ca Citizen, o aplicație din Statele Unite cunoscută pentru alertele de criminalitate în timp real, Ehtesab le solicită localnicilor să raporteze incidentele din jurul orașului, de la telecomunicații defectuoase la demonstrații planificate. Aceste rapoarte sunt apoi verificate de echipa de experți în securitate a Ehtesab.

Acum, acest serviciu a preluat o nouă urgență pe fondul schimbării politice și sociale rapide care a urmat preluării puterii de către talibani. Aplicația a fost descărcată de doar 5.000 de ori de către oameni din Kabul și din alte părți – o mică parte din milioanele de rezidenți ai orașului, dar compania spune că utilizarea a crescut în ultimele săptămâni.

„Accentul principal a fost, evident, pe furnizarea de informații care afectează accesul afganilor la alimente, accesul la bănci, accesul la mișcare”, a spus pentru CNN Business Sara Wahedi, fondatoarea Ehtesab, în ​​vârstă de 26 de ani. Aceasta conduce echipa din Kabul din New York, în timp ce își termină studiile în drepturile omului și știința datelor la Universitatea Columbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *