Tel Aviv, cel mai scump oraș din lume

Tel Aviv

Tel Aviv a depășit Paris și Singapore pentru a deveni cel mai scump oraș din lume, potrivit studiului anual efectuat de The Economist, care notează că problemele de pe lanțurile de aprovizionare au contribuit la creșterea prețurilor în numeroase orașe, scrie Le Figaro.

„Pe locul 5 anul trecut, Tel Aviv devine cel mai scump oraș din lume” pentru prima oară, se arată în studiul citat. Această poziție reflectă „vigoarea monedei israeliene, shekelul, față de dolar, în condițiile în care indicele ia ca bază de comparație prețurile din New York”, potrivit studiului.

„După ce a împărțit primul loc cu Zurich și Hong Kong în 2020”, Parisul cade pe locul doi, pe care îl ocupă împreună cu Singapore. Potrivit studiului citat, creșterea prețurilor este cea mai rapidă înregistrată în ultimii cinci ani, respectiv de 3,5%. „Problemele lanțurilor de aprovizionare au contribuit la avansul prețurilor, covid-19 și restricțiile sociale afectând în continuare producția și comerțul în întreaga lume”, notează The Economist.

Damascul rămâne cel mai ieftin oraș din lume, din cauza unei monede naționale care se prăbuește în fața dolarului și a războiului civil care decimează economia locală. Capitala siriană se confruntă cu o inflație puternică, la fel ca și Caracas, Buenos Aires și Teheran. Orașul iranian înregistrează cel mai puternic avans al clasamentului, de pe locul 79 pe 29.

„În general, vârful clasamentului rămâne dominat de orașe europene și asiatice dezvoltate, în timp ce orașele nord-americane păstrează prețuri relativ moderate”, precizează studiul.

Indicele mondial al costului de viață publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU) analizează 173 de orașe în funcție de prețurile unui coș de peste 200 de produse și servicii.

Top 10 cele mai scumpe orașe din lume:

1 Tel Aviv

2 Paris

2 Singapore

4 Zurich

5 Hong Kong

6 New York

7 Geneva

8 Copenhaga

9 Los Angeles

10 Osaka

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *