Temerile legate de trezirea „monstrului inflației”, respinse de majoritatea experților

dolari-bani-Pexels

Scenariul unei inflații scăpate de sub control în Europa este considerat improbabil de majoritatea experților, după ce mai mulți economiști au tras un semnal de alarmă legat de riscul riscul unei creșteri a prețurilor, fenomen alimentat în principal de planul american de relansare și de tensiunile pe piața materiilor prime.

Temerile legate de o revenire brutală a inflației în Europa sunt alimentate de eventualitatea unui scenariu cu o creștere puternică a cererii consumatorilor, odată înlăturate restricțiile sanitare provocate de pandemie, notează publicația bfmtv.com.

Un astfel de scenariu ar veni pe fondul unei penurii de materii prime generate de relansarea economică puternică din al doilea semestru al anului 2020, în special în China. În plus, se constată o creștere de prețuri la transportul maritim, provocată de penuria de containere.

La acest cocktail se adaugă politica monetară acomodantă care a permis statelor să se finanțeze la costuri reduse pentru a pune în practică planuri imense de relansare, cum este cazul Statelor Unite, unde administrația Biden a elaborat un plan de 1.900 miliarde dolari, dintre care 400 de miliarde sub formă de plăți directe către americani, cu scopul de a stimula cererea.

Acest din urmă aspect este considerat supradimensionat de unii experții, care avertizează asupra riscului de supraîncălzire a economiei americane.

“Fac parte dintre cei care cred că planul american este calibrat un pic prea sus și că va avea efecte inflaționiste” în condițiile în care “capacitățile de producție încep să fie tensionate. (…) Nu înseamnă că dacă nu am mai văzut inflație de zece ani ea nu va reporni, cred că există aici un risc”, a argumentat, pentru BFM Business, François Ecalle, fost raportor general pentru finanțele publice.

Într-un interviu pentru Handelsblatt, fostul economist șef al FMI, Olivier Blanchard, a exprimat și el îngrijorări similare, apreciind că planul american de relansare este “mult mai important decât este necesar” și ar putea trezi “monstrul inflației”

Un astfel de fenomen, dacă se produce, va afecta și Europa, prin contagiune. Dacă inflația era de -0,3% la sfârșitul lui 2020 în zona euro, aceasta a atins +0,9% la începutul lui 2021. Dar lucrurile par deocamdată sub control și majoritatea experților resping temerile alarmiste.

“Anticipăm o inflație americană cu o creștere probabil sub 2% spre jumătatea lui iunie. Dar va fi vorba de un fenomen temporar, deja integrat de băncile centrale”, explică Christopher Dembik, director asociat și economist la Berenberg.

În opinia sa, creșterea moderată a prețurilor se va termina în momentul în care tensiunile de pe lanțurile de aprovizionare se vor relaxa.

În cele din urmă, un factor principal care ar putea duce la relansarea inflației sunt chiar anticipațiile actorilor. “Dacă se constată o creștere punctuală a prețurilor, nu este vorba de inflație. Problema este că atunci când prețurile încep să crească oamenii anticipează că ele vor continua să crească”, notează François Ecalle.

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a respins orice risc legat de o creștere puternică a prețurilor. Aceasta consideră că “inflația ar putea atinge 2%” în următoarele luni dar doar din cauza “anumitor factori tranzitorii și a creșterii cotațiilor energiei”, însă “acești factori ar urma să se estompeze la începutul anului viitor”.

În același timp, slăbiciunea cererii și situația defavorabilă de pe piața muncii constituie frâne puternice în fața unei eventuale accelerări a inflației, subliniază BCE, care nu consideră justificate anticipațiile inflaționiste și mizează pe o creștere de 1,5% în 2021 și un ușor recul la 1,2% în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *