Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a avertizat Comisia Europeană că ocolirea legislativului european în privința unui fond în valoare de 150 de miliarde de euro aferent planului ReArm Europe ar putea conduce la acționarea în justiție a executivului comunitar, relatează miercuri site-ul de știri Euractiv, citat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Într-o scrisoare adresată președintei CE, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Antonio Costa, Metsola îi solicită șefei executivului UE să reconsidere utilizarea articolului 122 al Tratatului privind funcționarea UE.
Planul ReArm Europe, propus în martie de executivul comunitar, include împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru achiziții de echipament militar produs în Europa, finanțate în cadrul SAFE (Security Action for Europe). Pentru a grăbi aprobarea, Comisia Europeană a invocat articolul 122 al Tratatului privind funcționarea UE.
Acest articol permite ca o propunere să ocolească negocierile cu Parlamentul European și să ajungă direct la Consiliu pentru negociere și adoptare. Rolul PE ar fi redus în acest caz doar la prezentarea de sugestii și la solicitarea de dezbateri.
La finalul lunii aprilie, Comisia de afaceri juridice a PE (JURI) a adoptat o opinie ce respinge abordarea Comisiei Europene. Conform experților PE, articolul 122 este instrumentul greșit în acest caz. Propunerea, așa cum este ea formulată de Comisia Europeană, nu întrunește condițiile pentru procedura de urgență și duce lipsă de o bază juridică solidă.
Acum, Roberta Metsola, în numele Parlamentului European, poate duce acest caz în fața Curții de Justiție a UE, în concordanță cu recomandarea JURI.
În scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen și lui Antonio Costa, Metsola avertizează că ocolirea procedurii standard riscă „să submineze legitimitatea democratică prin slăbirea funcțiilor legislative și de supraveghere ale Parlamentului European”.
În cazul în care Consiliul adoptă acest regulament folosind ca bază juridică articolul 122 al Tratatului privind funcționarea UE, atunci Parlamentul European va examina dosarul urmând regula 155 din Regulamentul său de procedură, „primul pas către deschiderea unui caz la CJUE”, subliniază Roberta Metsola.
Apoi, îi va reveni CJUE să decidă dacă baza juridică aleasă de Comisia Europeană este validă sau nu.
Prezentat la începutul lunii martie de Comisia Europeană, planul ReArm Europe are ambiția de a mobiliza până la 800 miliarde de euro pentru a dota UE cu o „descurajare credibilă” la orizontul anului 2030.