Tensiunile Rusia-Ucraina: Rubla rusească, la cel mai redus nivel din ultimul an. Bursa de la Moscova scade

Carmen Radu ian. 24, 2022 0 comentarii
rusia, rubla, banca

Rubla a coborât luni la cel mai slab nivel față de dolar în mai mult de un an, iar bursele rusești au coborât la noi niveluri minime, în condițiile în care îngrijorările legate de creșterea tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza unei posibile invazii a Ucrainei au alimentat o vânzare amplă de active rusești, scrie Reuters.

Rubla a scăzut astăzi cu 2%, un dolar putând fi cumpărat cu 79 de ruble, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Față de euro, rubla a pierdut 2,1%, un euro valorând 89,74 ruble, cel mai slab nivel din 20 iulie.

Presiunea asupra rublei a determinat Banca Rusiei să oprească achizițiile de valute puternice.

Și acțiunile au scăzut astăzi, la Moscova. Indicele MOEX al companiilor rusești a scăzut cu peste 6%, la 3.218,6 puncte, atingând cel mai scăzut nivel de peste un an. Acesta a scăzut cu 15% de la începutul anului 2022.

Indicele RTS denominat în dolari al Rusiei a scăzut cu 8,9%, la 1.276,8 puncte. Acțiunile gigantului gazelor Gazprom și ale băncii de stat VTB au scăzut cu aproape 7%.

Randamentele obligațiunilor pe 10 ani ale Rusiei au atins 9,76%, cea mai mare nivel de la începutul anului 2016.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat vina pe seama isteriei occidentale a pieței și a spus că piețele suferă la nivel global.

„Astfel de perioade de declin sunt întotdeauna urmate de perioade de creștere”, a spus Peskov reporterilor. „Cu cât adversarii noștri își încetează mai repede acțiunile isterice, cu atât mai repede această dispoziție pesimistă va dispărea”, a spus el.

Oficialii ruși spun că finanțele țării sunt sănătoase, iar fundamentele economice sunt solide.

Banca americană de investiții JPMorgan și-a închis pe pierdere toate pozițiile pe termen lung rămase în rublă, invocând o incertitudine geopolitică prohibitivă. „Nu putem respinge scenariile negative”, au spus analiștii băncii într-o notă.

Volatilitatea a afectat piețele rusești în ultimele săptămâni pe fondul temerilor Occidentului că Rusia este gata să-și invadeze vecinul, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat. Occidentul a amenințat Rusia cu sancțiuni cu efecte economice profunde.

NATO a declarat că pune forțele în așteptare și consolidează Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, în ceea ce Rusia a denunțat ca fiind „o escaladare a tensiunilor”.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu creșterea cazurilor de COVID-19, care a atins luni un record de 65.109, varianta Omicron răspândindu-se în toată țara.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.