Termoenergetica începe modernizarea punctelor termice de bloc din București. Lucrările la primele 40 de centrale, scoase la licitație. Vezi unde

radet-tevi-caldura

Compania Termoenergetica, fosta RADET, a scos la licitație în SICAP un contract de 78 de milioane lei pentru lucrări de reabilitare la 40 de puncte termice situate în zonele Berceni Giurgiu și Berceni Olteniței, din Sectorul 4 al Bucureștiului. Contractul se întinde pe un an și presupune atât reabilitare externă cât și internă, adică schimbarea de instalații și automatizări, după cum precizează, pentru Economedia.ro, Claudiu Crețu, directorul societății.

„După ce, în ultimii doi ani, ne-am ocupat în principal cu reabilitarea rețelei primare, pentru că acolo sunt cele mai multe pierderi, începem, în paralel, și reabilitarea punctelor termice. Avem 1.000 de puncte termice în București. Berceniul este începutul, pentru că acolo am constatat că sunt cele mai vechi puncte termice, care n-au mai trecut printr-un proces de reabilitare de mai mult de 20 de ani”, spune Crețu. Potrivit acestuia, lucrările ce vor fi efectuate vor optimiza procesul de aducere a agentului termic în caloriferele și băile cetățenilor din blocurile deservite. „Într-unele din aceste puncte termice plouă peste instalații, este normal, în aceste condiții, să existe probleme cu furnizarea agentului termic. O furnizare fără probleme presupune optimizarea întregului proces, de la preluarea în rețeaua primară, la ajungerea lui în punctul termic de unde este distribuit în apartamente”, mai afirmă directorul citat.

Ofertele se desfac în 10 iulie, departajarea lor se face în funcție de prețul cel mai scăzut.

Termoenergetica este urmașa fostei RADET (una dintre cele 24 de companii municipale înființate de fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea) și gestionează cea mai mare rețea de termoficare din țară, în condițiile în care Bucureștiul este și unul dintre cele mai „branșate” orașe, cu circa 55% din populație încă conectată la sistemul centralizat de distribuție și furnizare de agent termic.

Potrivit unui audit realizat anul trecut pentru Termoenergetica, instalațiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Companiei Municipale Termoenergetica București, conform informațiilor furnizate de Beneficiar, și menționate în raport, se compun din:

  • surse de producere – 45 centrale de cvartal și o centrală termică de zonă;
  • rețelele termice primare-423,27 km traseu / 851,84 km de conductă
  • puncte termice-PT (646 buc.) și module termice – MT (308 buc.)
  • rețele termice secundare 702,89 km traseu/2.763 km conducte de distribuție termoficare şi 49,58 km traseu/ 198,34 km conducte distribuție aferente CT.

Din punct de vedere al vechimii conductei rețelei de termoficare, 65% are peste 25 de ani.

Auditorul a calculat și cât ar costa reabilitarea întregului sistem de termoficare din Capitală, 1 miliard de euro și lucrările ar dura 20 de ani.

Comentarii

  1. Economedia sunteți superficiali! Nu ați întrebat dacă pe parcursul reabilitării vom primi apa calda! Așteptăm răspunsul la aceasta întrebare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *