Tesla scumpește mașinile pentru a doua oară în câteva zile, din cauza costurilor în creștere

Redacția mart. 15, 2022 0 comentarii
tesla

Tesla și-a majorat prețurile în China și Statele Unite pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, după ce CEO-ul Elon Musk a declarat că producătorul american de mașini electrice se confruntă cu presiuni inflaționiste semnificative legate de materiile prime, materiale şi logistică, scrie Reuters.

Tesla a majorat marți prețurile pentru toate modelele sale din Statele Unite cu 5%-10%, potrivit site-ului său. În China, compania a crescut prețurile unor produse Model 3 și Model Y fabricate în această țară cu aproximativ 5%.

Săptămâna trecută, compania a crescut prețurile SUV-urilor model Y din SUA și ale sedanurilor Model 3 Long Range și ale unor vehicule Model 3 și Model Y fabricate în China.

Scumpirile au apărut în contextul în care costurile materiilor prime au crescut, exacerbate de blocajele lanțului de aprovizionare ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Prețurile metalelor folosite în mașini au crescut, inclusiv aluminiul care este folosit în caroserie, paladiul folosit în convertoare catalitice și nichel și litiu care alimentează bateriile vehiculelor electrice (EV).

Aceste scumpiri stârnesc îngrijorări cu privire la industria vehiculelor electrice, deoarece producătorii de automobile și startup-urile se pregătesc să lanseze mașini noi pe fondul unei crize lungi de aprovizionare cu semiconductori care încă afectează producția la companii precum Toyota și Volkswagen.

Musk a ridicat pe Twitter problema perspectivelor inflaţiei şi a spus că firmele sale ”nu sunt singure”, distribuind un articol care afirmă că războiul dintre Ucraina şi Rusia a adus preţurile mărfurilor la cele mai ridicate niveluri după 2008.

Tesla, care are un lanț de aprovizionare diversificat, a cumpărat „aluminiu în valoare de milioane de euro” de la gigantul rus al aluminiului Rusal, a informat luni CNBC, citând documente interne.

Miliardarul fondator al Rusal, Oleg Deripaska, a fost sancționat de Marea Britanie.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.