Austriecii de la Strabag, activi și în România, rup legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska, după sancțiunile occidentale

Oleg Deripaska Sursa foto: deripaska.com

Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag, care a câștigat numeroase contracte de infrastructură și în România, a anunțat marți că reziliază un acord cu o companie deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska și anulează plățile de dividende către companie, după încercări eșuate de cumpărare a pachetului rus. De asemenea, compania își încetează toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale. Deripaska este considerat un confident al lui Vladimir Putin.

Grupul de construcții Strabag avea până acum trei acționari principali: fundația privată Haselsteiner (cu o cotă de 28,3 la sută), „Rasperia Trading Limited”, societate înregistrată în Cipru și controlată de oligarhul rus Deripaska (cu 27,8 la sută), și compania de asigurări UNIQA (15,3%) și grupul financiar Raiffeisen (14,2%). Doar 14,4 la sută sunt „free float”, adică acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

Holdingul Rasperia, deținut de industriașul rus Oleg Deripaska, a intrat în aprilie 2007 în acționariatul Strabag, când a preluat o participație în capitalul social al companiei, iar acţionarii Strabag SE au vândut un număr mic de acţiuni din portofoliul lor către Rasperia. Un acord de sindicat încheiat atunci între acționari prevedea, pe lângă numirea membrilor consiliului de supraveghere, și coordonarea rezultatelor votului în cadrul adunării generale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acum, fundația privată Haselsteiner a anunțat că a reziliat acordul de sindicat care există cu Uniqa și Raiffeisen Group și Rasperia Trading în cadrul Strabag, „după ce toate eforturile de a achiziționa pachetul rusesc au eșuat”. Sindicatul se va încheia la sfârșitul lui 31 decembrie 2022, conform unui anunț al Uniqa. De altfel, presa germană mai scrie că acordul de sindicat ar fi expirat oricum la sfârșitul lui 2022.

Compania transmite că nu va plăti dividende către Rasperia și că activitățile din Rusia, care reprezintă doar o proporție minimă din totalul afacerii, ar fi lichidate.

„Consiliul de administrație salută pasul făcut de acționarul nostru principal, fundația familiei Haselsteiner, de a obține claritate prin rezilierea acordului de sindicat. Din partea conducerii, suntem pregătiți să luăm toate măsurile legale posibile pentru a preveni orice prejudiciu adus companiei. Având în vedere sancțiunile impuse în prezent de Regatul Unit și Canada, aceasta se referă în special la plata dividendelor. În ceea ce privește afacerile STRABAG din Rusia – în prezent cu o importanță de 0,3% în volumul producției grupului –, Consiliul de Administrație a decis să înceteze activitățile din acea țară”, explică Thomas Birtel, CEO al Strabag SE.

„Mișcarea este justificată de noile sancțiuni impuse de Canada și Marea Britanie. Ambele țări sunt piețe importante pentru noi, aici operăm proiecte mari. Aceste sancțiuni prevăd că niciun profit realizat într-una dintre țări nu poate fi trecut către o persoană sancționată”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Strabag pentru publicația germană Standard. Dividendele au fost reținute ca o chestiune de due diligence, potrivit ei.

Acest lucru s-a mai întâmplat și în 2018. La acel moment, Deripaska a fost sancționat de SUA, iar Strabag a reținut temporar dividendele. În 2020, însă, a existat o plată suplimentară de aproximativ 54 de milioane de euro. În cazul actual funcționează la fel. Strabag va reține dividendele deocamdată, potrivit purtătorului de cuvânt, însă mai întâi trebuie evaluat cum vor continua lucrurile.

La începutul lunii martie, Strabag nu a vrut să comenteze zvonul că sindicatul acționarilor era pe cale să se încheie și ar trebui să fie dizolvat cel târziu până în vară, după cum a raportat recent „Börsianer”, invocând un administrator de fond.

Din punctul de vedere al reprezentanților micilor acționari, pasul este de salutat. „Acordul de sindicat a dispărut deocamdată – un capitol sâcâitor capătă acum un nou impuls. Sperăm că este pozitiv pentru companie”, a declarat Florian Beckermann, membru al consiliului de administrație al investitorilor (IVA). „A fost un blocaj, acum este o schimbare strategică”, a spus acesta.

Inițial, însă, nimic nu ar fi trebuit să se schimbe în structura acționariatului Strabag. Cu toate acestea, nu este clar care sunt drepturile de preemțiune în cadrul sindicatului.

Oligarhul rus și sancțiunile

Oleg Deripaska este în top șapte cei mai bogați și mai influenți oligarhi ai Rusiei, alături de proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Săptămâna trecută, guvernul britanic l-a pus pe Oleg Deripaska pe lista oligarhilor ale căror bunuri sunt înghețate în Regatul Unit, alături de Abramovici.

În această listă, Deripaska este descris ca „un om de afaceri rus notabil și oligarh pro-Kremlin. Deripaska este strâns asociat cu Guvernul Rusiei și cu Vladimir Putin. Prin urmare, Deripaska este asociat cu persoane care sunt implicate în destabilizarea și amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

Recent, presa germană („Kontraste” și săptămânalul „Die Zeit”) au scris că oligarhul Deripaska, care are legături puternice în Austria, ar fi fost scos de pe primele liste de sancțiuni ale Uniunii Europene. „Este un mister cum a dispărut de pe listă”, a declarat un înalt diplomat al UE pentru revista ARD „Kontraste”. Acționarul Strabag controlează producătorul de vehicule GAZ, care produce și tancuri pentru armata rusă, care acum invadează Ucraina.

Presa germană mai scria în 2017 că Oleg Deripaska dorea să își vândă acțiunile la Strabag. Atunci, pachetul său valora aproximativ 1,1 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: