Era puțin înainte de prânz, în a treia zi de funcționare a noului Tesla Diner din Hollywood, iar coada ajungea deja la aproape 100 de personae, scrie o jurnalistă de la The Guardian. Restaurantul a fost promovat ca un „drive-in retro-futurist”, unde poți savura un burger gourmet și viziona filme clasice pe ecrane uriașe, în timp ce îți încarci mașina Tesla.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
După luni de speculații și controverse, localul s-a deschis brusc luni, la ora 16:20 – o glumă tipică pentru Musk, cunoscut pentru aluziile sale „stoner”. Sute de fani s-au înghesuit să comande burgeri în cutii în formă de Cybertruck sau să-și facă poze cu robotul Optimus, care servea popcorn de pe terasa de pe acoperișul dinerului circular, strălucitor.
Dar asta a fost la inaugurare. La mai puțin de 48 de ore, experiența de la Tesla Diner s-a transformat mai degrabă într-un studiu de caz despre cum poți eșua fără consecințe. Multe componente nu funcționau, mâncarea era mediocră, iar fanii continuau să stea la coadă cu zâmbetul pe buze, cumpărând produse promoționale.
Coada era atât de lungă miercuri dimineață și, după cum ne-a spus un angajat, parțial din cauza problemelor tehnice. Aplicația care le permitea șoferilor de Tesla să comande din mașină avea erori, așa că restaurantul „prioritiza” proprietarii Tesla care veneau în interior să comande. Asta însemna că pietonii, cei fără Tesla, ar fi putut aștepta chiar și două-trei ore pentru o porție de mâncare.

Mă așteptam ca unii să renunțe imediat, dar doar două familii de posesori Tesla au ieșit din rând – pentru a comanda din mașină. Deși aplicația nu funcționa nici pentru ei, tot primeau mâncarea mai repede. Ierarhia era clară: totul mergea prost pentru toată lumea, dar posesorii produselor Musk sufereau puțin mai puțin.
Restul am continuat să așteptăm în soarele arzător. „Retro-futurismul”, în acest caz, însemna o arhitectură modernistă inspirată de Tesla, combinată cu timpi de așteptare care ar fi închis orice McDonald’s obișnuit. Pe ecranele gigantice rula un episod din Star Trek, dar cel mai bun divertisment era privitul Cybertruck-urilor modificate care veneau și plecau – am văzut cel puțin șase, inclusiv unul portocaliu neon cu numere din Texas și altul cu jante uriașe personalizate.
Nu am observat niciun protestatar anti-Musk, deși pe rețelele sociale se anunțaseră proteste în fața dinerului în zilele următoare.

„Asta e”
Proiectele speciale ale lui Musk sunt deseori haotice. Cel mai recent, încercarea sa de a desființa părți din guvernul american a dus la un conflict cu președintele pentru a cărui campanie cheltuise aproape 300 de milioane de dolari.
A servi burgeri de lux fanilor Tesla în timp ce își încarcă mașinile ar trebui să fie mult mai simplu decât să lansezi rachete sau să administrezi o rețea socială plină de ură și hărțuire. Iar partenerii lui Musk în acest proiect – bucătarul Eric Greenspan, care a colaborat cu MrBeast Burger, și restauratorul Bill Chait – sunt nume importante în industria culinară.
Dar Musk e cunoscut pentru promisiuni mari și realizări discutabile – iar acest lucru părea să se aplice chiar și unui simplu burger joint.
Nu trebuie să deții o Tesla pentru a mânca la diner, iar publicul mergea mult dincolo de fanii Tesla. În coada pietonală erau și familii cu copii mici, încântați după ce văzuseră localul în clipuri online. Angajații, în tricouri cu logo-ul Tesla Diner, ne aduceau pahare cu apă și meniuri de hârtie.
Jake Hook, care administrează un cont de social media axat pe restaurante din Los Angeles, descrisese meniul ca fiind „dezordonat”, o combinație de fast food „ieftin și superficial” cu sandvișuri făcute cu pâine de la brutăria de lux Tartine. În meniu se regăseau atât preparate „pentru conservatori” – de exemplu „Epic Bacon” cu patru felii de bacon și sosuri, în loc de cartofi prăjiți – cât și opțiuni „progresiste”, precum toast cu avocado sau latte cu matcha. Salata de kale era servită în cutii de carton în formă de Cybertruck – doar în sudul Californiei!
„Restaurantele tip diner reflectă comunitatea în care se află. Acesta pare mai degrabă tematizat pe ideea de diner, decât un diner autentic”, mi-a spus Hook.
Un angajat a mai făcut un anunț: nu mai aveau pui, waffles, milkshake-uri sau băuturi carbogazoase „încărcate” cu boba, cireșe maraschino și extra cofeină.
„Devine din ce în ce mai bine”, a oftat ironic un bărbat din spatele meu.
Josh Bates și fiul său Phoenix, veniți din Orange County, erau fani Musk. Phoenix, 10 ani, era încântat: „N-am mai văzut până acum un restaurant deschis de Elon Musk și voiam să văd cum e mâncarea.” După 20 de minute fără să avanseze prea mult, Bates a decis că e mai bine să caute alt loc de luat prânzul. „E deschiderea – se întâmplă. Asta e. Fac tot ce pot”, a spus el.
Același spirit îl avea și Ivan Daza, 36 de ani, din Los Angeles. Așteptase două ore în ziua precedentă, doar pentru a i se spune că bucătăria s-a închis. A revenit a doua zi cu fiica sa de 8 ani. Dar robotul Optimus, pe care îl văzuseră în clipuri, nu era disponibil. „Mă așteptam să aibă un plan B”, a spus el, „dar măcar oferă o experiență”.
Prețurile – deși mari – nu erau exagerate pentru LA. Un burger costa 13,50 dolari (fără cartofi). După ce a mâncat, Daza a zâmbit: „Delicios.”

Disneyland cu burgeri reci
Interiorul părea inspirat mai degrabă din Disneyland decât din In-N-Out: cromo lucios, scaune și mese albe în stil anii ’50, iluminat futurist. Pe scările în spirală către terasa Skypad, roboți erau expuși în vitrine. În spatele unei ferestre curbate se afla o bucătărie obișnuită, fără nimic high-tech.
Am așteptat o oră până să pot comanda. Când am ajuns la casă, am întrebat ce este disponibil – angajata mi-a spus să verific ecranul. De fapt, puteam comanda pui și waffles, în ciuda anunțurilor anterioare.
După așteptarea lungă, mâncarea a venit în zece minute – mai repede decât temutele trei ore, dar oricum mult pentru un fast-casual. Waffle-ul cu logo Tesla era rece, la fel și puiul prăjit. Salata de kale cu roșii avea un dressing ciudat, cu aromă de mărar. Cola părea ieftină și venea cu un pai „ecologic” din bambus. Dar cutiile în formă de Cybertruck erau – sincer – adorabile.
Localnicii păreau indulgenți, dar unii turiști nu erau la fel de impresionați. Rick Yin, 32 de ani, venit din China cu mama sa, opriseră la diner în drum spre aeroport pentru un „prânz rapid” care nu a fost deloc rapid. Yin era nerăbdător să-l vadă pe Optimus în acțiune și spera la o experiență mai „hi-tech”. Ce a găsit a fost „un restaurant obișnuit”.
„E ok”, a zis el, încă așteptând mâncarea. După ce a mâncat, a concluzionat: „Cutia Cybertruck e singurul lucru care merită.”
Musk și „retro-futurismul” său
Am urcat pe terasa Skypad cu tava – un balcon cu vedere spre stațiile Tesla. Pe ecrane rula acum The Twilight Zone. Lângă mine, oamenii cumpărau suveniruri: hanorace de 95 de dolari, solnițe Tesla de 65 de dolari, o figurină „Cybertruck levitând” – 175 de dolari.
Un aparat mare de popcorn, unde Optimus servise snacks-uri la deschidere, era acum inactiv. Musk scrisese pe X că „Optimus îți va aduce mâncarea la mașină anul viitor” și poate va purta o uniformă retro „drăguță”. În realitate, robotul era „indisponibil”. „Poate mâine”, mi-a spus un angajat, ca și cum ar fi vorbit despre o celebritate ocupată.
„Se poate lua popcorn și fără robot?”, a întrebat o femeie.
„Probabil e vechi”, i-a răspuns angajatul.
Alt angajat m-a avertizat să nu cobor pe scările pe care urcasem: prea aglomerat, oamenii se loveau între ei cu tăvi și milkshake-uri. Așa că a trebuit să ies pe altă scară, complet lipsită de fantezie.

În timpul apelului Tesla cu investitorii, Musk – în ciuda scăderii veniturilor și profiturilor companiei – a prezentat noul diner drept un succes: „Restaurantele nu ajung de obicei pe prima pagină în toată lumea”, s-a lăudat el. A numit dinerul „un far strălucitor al speranței într-un peisaj urban sumbru”. (Se află pe Santa Monica Boulevard, într-o zonă plină de galerii de artă de lux.)
Avusesem timp suficient să mă gândesc la „retro-futurism” – și mi s-a părut mai potrivit pentru proiectul politic de dreapta în care Musk e implicat, decât pentru un simplu diner. Trăim într-un viitor cu mașini electrice ca tancurile și livrări cu drone, dar și cu reapariția rujeolei și femei murind din cauza complicațiilor prevenibile din sarcină.
Dar pentru a funcționa în America de azi, trebuie să fii expert în compartimentare. Am păstrat capacele de carton Cybertruck pentru colegi, am aruncat waffle-urile Tesla și mi-am văzut de zi. Nimic nu mai funcționează cum trebuie, dar hei – e o experiență.