The Independent: Protestele din Europa față de scumpiri amenință cu tulburări politice

Inflatie

În întreaga Europă, inflația în creștere se află la originea unui val de proteste și greve care subliniază nemulțumirea tot mai mare față de creșterea în spirală a costului vieții și amenință să declanșeze tulburări politice, scrie cotidianul britanic The Independent.

În România, protestatarii au suflat în claxoane și au bătut în tobe pentru a-și exprima nemulțumirea față de creșterea costului vieții. Oamenii din Franța au ieșit în stradă pentru a cere creșteri salariale care să țină pasul cu inflația. Demonstranții cehi s-au adunat împotriva modului în care guvernul a gestionat criza energetică. Personalul feroviar britanic și piloții germani au organizat greve pentru a cere salarii mai bune, în timp ce prețurile cresc.

În întreaga Europă, inflația în creștere se află la originea unui val de proteste și greve care subliniază nemulțumirea tot mai mare față de creșterea în spirală a costului vieții și amenință să declanșeze turbulențe politice. În contextul în care prim-ministrul britanic Liz Truss a fost forțată să demisioneze la mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, după ce planurile sale economice au provocat haos pe piețele financiare și au afectat și mai mult o economie aflată în dificultate, riscul pentru liderii politici a devenit mai clar, pe măsură ce oamenii cer măsuri.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Europenii și-au văzut facturile la energie și prețurile la alimente crescând din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. În ciuda faptului că prețurile gazelor naturale au scăzut de la maximele record din timpul verii și că guvernele au alocat o sumă uriașă de 576 de miliarde de euro în ajutoare energetice pentru gospodării și întreprinderi începând cu septembrie 2021, potrivit think tank-ului Bruegel din Bruxelles, nu este suficient pentru unii protestatari.

Prețurile energiei au dus inflația în cele 19 țări care utilizează moneda euro la un nivel record de 9,9%, ceea ce face ca oamenilor să le fie mai greu să cumpere ceea ce au nevoie. Unii nu văd altă soluție decât să iasă în stradă.

“Astăzi, oamenii sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o creștere” a salariilor, a declarat Rachid Ouchem, un medic care s-a aflat printre cei peste 100.000 de oameni care s-au alăturat marșurilor de protest din această săptămână în mai multe orașe franceze.

Repercusiunile războiului din Ucraina au crescut brusc riscul de tulburări civile în Europa, potrivit companiei de consultanță în domeniul riscului Verisk Maplecroft. Liderii europeni au sprijinit puternic Ucraina, trimițând țării arme și promițând sau fiind forțați renunțe la petrolul și gazele naturale ieftine rusești, dar tranziția nu a fost ușoară și amenință să erodeze sprijinul public.

“Nu există o soluție rapidă la criza energetică”, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist la Verisk Maplecroft. “Și, dacă este ceva, inflația pare că ar putea fi mai rea anul viitor decât a fost anul acesta.”

Asta înseamnă că legătura dintre presiunea economică și opinia populară cu privire la războiul din Ucraina “va fi cu adevărat testată”, a spus el.

În Franța, unde inflația este de 6,2%, cea mai mică din cele 19 țări din zona euro, lucrătorii din domeniul feroviar și al transporturilor, profesorii de liceu și angajații din spitalele publice au dat curs marți apelului unui sindicat al petroliștilor de a cere majorări salariale și de a protesta față de intervenția guvernului în grevele lucrătorilor din rafinării care au provocat penuria de benzină.

Câteva zile mai târziu, mii de români s-au alăturat unui miting la București pentru a protesta față de costul energiei, al alimentelor și al altor produse de bază, despre care organizatorii au spus că aruncă milioane de muncitori în sărăcie.

În Republica Cehă, luna trecută, la Praga, mulțimi uriașe care fluturau steaguri au cerut demisia guvernului de coaliție pro-occidental, criticând sprijinul acestuia pentru sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. De asemenea, au acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile afectate de costurile energiei.

Deși săptămâna viitoare este programat un alt protest la Praga, acțiunile nu s-au tradus până acum prin schimbări politice, coaliția de guvernare a țării câștigând o treime din locurile din camera superioară a Parlamentului în timpul alegerilor din această lună.

Lucrătorii feroviari, asistentele medicale, lucrătorii portuari, avocații și alții din Marea Britanie au organizat o serie de greve în ultimele luni, cerând majorări salariale care să corespundă inflației, care a atins un nivel maxim de 10,1% în ultimele patru decenii.

Trenurile au fost oprite în timpul acțiunilor de tranzit, în timp ce grevele recente ale piloților Lufthansa din Germania și ale altor lucrători de la companii aeriene și aeroporturi din întreaga Europă, care au cerut salarii mai mari în concordanță cu inflația, au perturbat zborurile.

Planul eșuat de stimulare economică al lui Truss, care a implicat reduceri radicale de taxe și zeci de miliarde de lire sterline  în ajutoare pentru facturile de energie ale gospodăriilor și întreprinderilor, fără un plan clar pentru a le plăti, ilustrează impasul în care se află guvernele.

Acestea “au foarte puțin spațiu de manevră”, a declarat Soltvedt.

Până acum, soluția salvatoare a fost un octombrie mai blând decât de obicei în Europa, ceea ce înseamnă o cerere mai mică de gaz pentru încălzirea locuințelor, a spus Soltvedt.

Cu toate acestea, “dacă vom ajunge să avem o întrerupere neașteptată a aprovizionării cu gaze din Europa în această iarnă, atunci, știți, probabil că vom vedea o creștere și mai mare a tulburărilor civile, a riscurilor și a instabilității guvernamentale”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa e. Rusia tine UE sub talpa. Ceausescu domnea si azi daca rusii nu-i taia brusc gazul, curentul si carbunele pentru a inscauna ”turistii” lor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.