TikTok şi compania sa mamă ByteDance din China au cerut joi unui tribunal american să anuleze o lege despre care se spune că va interzice populara aplicaţie de video scurte în Statele Unite, pe 19 ianuarie, declarând că guvernul american a refuzat să se implice în orice discuţii serioase de reglementare, după 2022, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Legislaţia semnată în aprilie de preşedintele Joe Biden dă lui ByteDance termen până pe 19 ianuarie anul viitor să cedeze activele TikTok din SUA sau să se confrunte cu interzicerea aplicaţiei utilizată de 170 de milioane de americani.
ByteDance spune că o cesionare ”nu este posibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal”.
Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia va audia argumentele orale cu privire la procesele intentate de TikTok şi ByteDance împreună cu utilizatorii TikTok pe 16 septembrie.
Viitorul TikTok în Statele Unite se poate baza pe rezultatul acestui proces, care ar putea afecta modul în care guvernul SUA îşi foloseşte noua autoritate pentru a restrânge aplicaţiile deţinute de străini.
”Această lege este o abatere radicală de la tradiţia acestei ţări de a susţine un internet deschis şi creează un precedent periculos, care permite ramurilor politice să vizeze o platformă de exprimare defavorizată şi să o forţeze să vândă sau să fie închisă”, susţin ByteDance şi TikTok, cerând instanţei să anuleze legea.
Determinată de îngrijorările parlamentarilor americani că China ar putea accesa date despre americani sau să-i spioneze cu ajutorul aplicaţiei, măsura a fost adoptată în majoritate covârşitoare în Congres, la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă.
TikTok spune că orice cesionare sau separare de grup – chiar dacă este posibilă din punct de vedere tehnic – ar dura ani de zile şi susţine că legea încalcă drepturile americanilor la libertatea de exprimare.
Mai mult, spune că legea identifică în mod nedrept TikTok pentru tratament punitiv şi ”ignoră multe aplicaţii cu operaţiuni substanţiale în China, care colectează cantităţi mari de date ale utilizatorilor din SUA, precum şi numeroasele companii din SUA care dezvoltă software şi angajează ingineri în China”.
ByteDance a povestit despre negocierile îndelungate dintre companie şi guvernul SUA, despre care spune că s-au încheiat brusc în august 2022.
Compania a făcut publică şi o versiune redactată a unui proiect de acord de securitate naţională de peste 100 de pagini pentru a proteja datele utilizatorilor TikTok din SUA şi spune că a cheltuit peste 2 miliarde de dolari pentru acest efort.
Proiectul de acord a inclus acordarea guvernului SUA a unui ”kill switch” pentru a suspenda TikTok în Statele Unite, la discreţia exclusivă a guvernului, dacă compania nu respectă acordul şi spune că SUA au cerut ca codul sursă al TikTok să fie mutat din China.
”Această administraţie a stabilit că preferă să încerce să închidă TikTok în Statele Unite şi să elimine o platformă de exprimare pentru 170 de milioane de americani, decât să continue să lucreze la o soluţie practică, fezabilă şi eficientă pentru a proteja utilizatorii din SUA printr-o soluţie aplicabilă cu guvernul SUA”, au scris avocaţii TikTok Departamentului de Justiţie, într-un e-mail din 1 aprilie, făcut public joi.
În 2020, preşedintele de atunci Donald Trump a fost blocat de instanţe în încercarea sa de a interzice TikTok şi WeChat, deţinută de chinezi, o unitate a Tencent în Statele Unite.
Casa Albă spune că doreşte ca proprietatea din China să înceteze din motive de securitate naţională, dar nu o interzicere a TikTok.
La începutul acestei luni, Trump s-a alăturat TikTok şi şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la o potenţială interdicţie.
Legea interzice magazinelor de aplicaţii precum cele ale Apple şi a Google, parte a grupului Alphabet să ofere TikTok.
De asemenea, interzice serviciilor de găzduire pe internet să accepte TikTok, cu excepţia cazului în care acestea sunt cesionate de ByteDance.