Întreprinderea Tiraspoltransgaz a refuzat ajutorul companiilor moldovenești care s-au oferit să asigure achiziționarea de gaze pentru malul stâng al Nistrului de pe piața europeană. Potrivit Infotag, companiile Moldovagaz și Energocom au informat despre discuțiile pe care le-au purtat cu cei de la Tiraspoltransgaz, potrivit Rador Radio România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Președintele interimar Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că gazele naturale pot fi furnizate pe diferite rute alternative de transport până la granița Republicii Moldova, în baza unui acord de cu Tiraspoltransgaz. El a scris și o scrisoare conducerii întreprinderii de la Tiraspol, în care și-a anunțat disponibilitatea „de a oferi asistență, inclusiv suport tehnic și comercial în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în condițiile comerciale pentru a oferi gaze locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului în actuala situație de criză.”

„La 31 decembrie 2024, achiziția de gaze naturale din Bulgaria a fost realizată cu succes în regim de testare pe platforma Balkan Gas Hub. Cantitatea de gaz achiziționată este de 240 MWh, ea a fost transportată de-a lungul coridorului transbalcanic prin Bulgaria, România și Ucraina până la punctul de interconectare Căușeni, la granița Republicii Moldova”, a menționat Ceban.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Potrivit acestuia, Tiraspoltransgaz a refuzat oferta, invocând faptul că această propunere „presupune achiziționarea de gaze la prețuri mai mari și instabile”.

„Tiraspolul motivează refuzul spunând că încă așteaptă restabilirea alimentării cu gaze naturale de la Gazprom și recomandă continuarea negocierilor cu Gazprom. Cred că trebuie să înțeleagă că, dacă nu există aprovizionare de la Gazprom, atunci singura cale de depășirea a crizei este să achiziționeze gaze de pe piața europeană.Evident, ei vor trebui să plătească pentru gaxe la prețul de piața. Nu există altă soluție”, a subliniat Ceban.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). Toată cantitatea de gaz care era furnizată până la 1 ianuarie de către Gazprom era direcționată către Tiraspoltransgaz.

În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

Ca rezultat al deciziei Gazprom, din 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă).

Sursa: INFOTAG / Rador Radio România