Începând cu 1 iulie, la miezul nopții, controalele aleatorii la frontiera dintre Bulgaria și România au fost ridicate în mod oficial, marcând punerea integrală în aplicare a Acordului Schengen pentru cele două țări, relatează Novinite. Această măsură pune capăt perioadei de tranziție de control sporit la frontiera internă, care a rămas în vigoare timp de șase luni după aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră la 1 ianuarie 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cu alte cuvinte, controalele aleatorii care se făceau până acum nu se mai fac, nici ele. Practic, se desființează orice fel de control la trecerea graniței.
Regimul temporar de frontieră a fost rezultatul unui acord negociat cu Austria, care s-a opus inițial aderării depline a Bulgariei și României la spațiul Schengen. Ca un compromis, Austria a cerut ca controalele la frontiera comună să fie prelungite timp de o jumătate de an, chiar dacă cele două țări au obținut acces la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă la începutul anului.
În ajunul schimbării, comisarul european pentru afaceri interne și migrație Magnus Brunner a vizitat Bulgaria, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Rosen Zhelyazkov. În timpul întâlnirii, Zhelyazkov a reafirmat angajamentul ferm al Bulgariei de a proteja frontierele externe ale UE – un punct-cheie de preocupare pentru țările care au ezitat să aprobe extinderea completă a spațiului Schengen.
Eliminarea controalelor interne între cele două țări vecine coincide cu cea de-a 40-a aniversare a Sistemului Schengen, care a fost lansat pentru a promova libera circulație a persoanelor și a bunurilor peste frontierele europene. Comisarul Brunner a subliniat că, deși Schengen rămâne una dintre principalele realizări ale UE, acesta se confruntă în prezent cu provocări serioase, inclusiv gestionarea frontierelor externe, migrația și contrabanda.
Între timp, regimul frontierelor la frontiera de sud a Bulgariei cu Grecia rămâne neschimbat. Deși acolo nu se efectuează controale oficiale, polițiștii de frontieră își păstrează în continuare dreptul de a efectua verificări atunci când este necesar.
Odată cu încheierea perioadei de tranziție, Bulgaria și România funcționează acum în aceleași condiții ca și ceilalți membri Schengen.