Topul celor mai puternice companii de IT din România și o radiografie a industriei. ANIS: „Nu avem o piață internă / 75% din venituri sunt realizate din exporturi”

computer, laptop, IT Sursa foto: Pixabay
  • Unul dintre puținele sectoare care au trecut cu plus în criză – IT-ul – a susținut în 2020 economia națională. Cifrele care reflectă afacerile acestor companii sunt cu plus: IT-ul este un sector care a încheiat primul an de pandemie cu cifră de afaceri peste cea din 2019, cu profit în creștere și număr de angajați mai mare. Companiile din sector aveau cu aproape 4.000 de angajați în plus la final de 2020.
  • Marile companii au pentru 2021 planuri de angajare de sute de persoane fiecare, spun jucătorii din industrie și există constant firme care doresc intrarea pe piața românească și deschiderea de filiale în țară. Pe de altă parte, e deficit serios de specialiști și România nu prea are încă piață IT.
  • Vă prezentăm în continuare clasamentul celor mai mari companii din domeniu, în funcție de cifra de afaceri, clasamentul celor mai profitabile firme din domeniu și topul celor mai mari angajatori, așa cum reies ele din datele transmise pentru Economedia.ro de reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului. De asemenea, conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii ne face o schiță a domeniului pentru 2021 și ne explică cum au trecut firmele de IT prin pandemie, cu plus în afaceri.

În 2019, România avea 18.183 firme cu CAEN aparținând sectorului IT  – cu CAEN 62 – activități de servicii în tehnologia informației, în vreme ce în 2020 numărul acestora a crescut la 19.809. A crescut, de asemenea, și cifra de afaceri realizată de aceste companii: de la 29,5 miliarde de lei la 32,4 miliarde de lei, precum și profitul: de la 3,9 miliarde de lei realizat în 2019 la 4,7 miliarde în 2020. Industria IT a angajat constant și asta se vede și în cifrele declarate la instituțiile publice: numărul de angajați a ajuns în 2020 la 113.240 de la 109.325, cât se înregistra în 2019. Companiile din sector aveau, așadar, cu aproape 4.000 de angajați în plus la final de 2020 față de anul precedent.

Cifrele totale ar putea fi chiar mai mari, având în vedere că în clasamentul actual nu se regăsește o companie care în anul precedent (2019) ocupa locul 3 în top. Este vorba despre Vitesco Technologies din Timiș (cifra de afaceri 859 milioane în 2019), care nu are încă depuse datele financiare pentru 2020. O altă companie mare lipsește din acest clasament – Bitdefender, aceasta având declarată ca tip de activitate una din altă categorie de cod CAEN decât cele analizate în datele ONRC – Activități de editare a altor produse software (5829). Firma a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 869 de milioane de lei, profit de 140 de milioane și avea 1354 de angajați, conform mfinante.ro.

Cifrele prezentate în clasamente au fost transmise la solicitarea Economedia.ro de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din datele primite de la Ministerul Finanţelor Publice cu privire la situaţiile financiare anuale depuse de către persoanele juridice înregistrate în registrul comerţului la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ultima preluare de date financiare pentru anul 2020 este din data de 02.08.2021. Menționăm că datele fac referire doar la companiile care au depuse situațiile financiare pentru anul trecut.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Top cele mai mari companii din IT

Clasamentul celor mai puternice companii din 2020 este condus de IBM România, care anul trecut s-a apropiat de o cifră de afaceri de 1 miliard de lei – mai precis, a înregistrat afaceri de 952,44 milioane, cu un profit de peste 77 de milioane de lei și 3.291 de salariați. IBM este, de altfel, compania din Top 10 cu cei mai mulți angajați. Urmează în top Oracle România, Ericsson Telecommunications, Endava România și ATOS IT Solutions and Services. În a doua jumătate a clasamentului se află Liciuchiciu Web Design, Microsoft România, Oracle Global Services, Cognizant Technology Solutions și Amazon Development Center.

Patru dintre firme sunt încadrate la „Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei” (CAEN 6202) : IBM, ATOS IT, Microsoft și Oracle. Celelalte au „Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)” – CAEN 6201.

De remarcat că una dintre companiile din clasament este în insolvență: este vorba despre Liciuchiciu Web Design din Bihor. Deși are o cifră de afaceri foarte mare – 537 de milioane de lei, aceasta figurează acum cu 0 profit și un singur salariat. O companie anonimă în piață, căreia nu i-am găsit nici măcar un site web. UPDATE: Firma Liciuchiciu Web Design este deținută de Diana Talpoș, soția lui Alexandru Talpoș, fost Andor, devenit cunoscut după ce şi-a înregistrat pe numele lui „marca” Arsenie Boca, potrivit trepanatsii.ro. Firma care figurează ca neavând profit în topul ONRC a înregistrat, de fapt, o pierdere de 254.108.975 de lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Oracle Global Services, care figurează cu profit 0 în clasamentul ONRC, are, de fapt, în 2020 o pierdere de 2.162.597 de lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor. 

Cele mai multe dintre companii au sediu în București, dar sunt și câteva excepții. Astfel, Clujul este prezent cu două companii în clasament: Endava România și Cognizant Technology Solutions, Iașiul ajunge în top datorită Amazon Development Center, iar Bihorul are o singură companie, cea intrată în insolvență: Liciuchiciu Web Design.

Anul precedent, în 2019, clasamentul după cifra de afaceri era ușor diferit, unele firme părăsind între timp din Top 10: Oracle, IBM, Vitesco Technologies, Ericsson, Endava, Atos IT Solutions, Microsoft, NTT Data, Cognizant Technologies, Luxoft Professional.

Cele mai profitabile firme din IT

În ceea ce privește profitul, clasamentul e condus de ATOS IT Solutions and Services, cu 119 milioane de lei, la distanță cea mai profitabilă firmă din domeniu în România. Urmează IBM (77 de milioane de lei) și Endava (73 de milioane de lei).

Clasamentul integral: 

Sursa: ONRC

Cei mai mari angajatori din 2020

Companiile din Top 10 au, laolaltă, 24.355 de angajați, concentrând adică aproximativ 20% din totalul angajaților din domeniu.

Cea mai mare companie din România în funcție de numărul de salariați este IBM, cu 3.291 de persoane, urmată îndeaproape de Amazon din Iași, cu 3.209 salariați și de Endava din Cluj, cu 2.965 angajați.

Sursa: ONRC

Gabriela Mechea, director executiv ANIS: „Nu avem o piață internă / 75% din veniturile industriei sunt realizate din exporturi”

Cum au trecut companiile IT prin pandemie, cu plus, și care sunt provocările anului în curs? Gabriela Mechea, director executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, trasează o schiță a sectorului, la solicitarea Economedia.ro.

Rep.: Cum s-au adaptat companiile din domeniu la situația generată de pandemia COVID-19? 

Gabriela Mechea: După prima jumătate a anului 2020 când, din cauza incertitudinii generale, s-a înregistrat o înghețare a proiectelor și investițiilor, concomitent cu reorganizarea tuturor operațiunilor și trecerea integrală în online, în a doua jumătate a anului sectorul IT per total a înregistrat o creștere semnificativă, ce a compensat stagnarea din primele luni. Spre deosebire de alte industrii, în IT mare parte dintre companii aveau deja implementate procese de lucru la distanță și, bineînțeles, un nivel de digitalizare semnificativ. Acești factori au făcut ca adaptarea la noile condiții să fie relativ ușoară și fără pierderi semnificative de timp și scăderi în productivitate.

Rep.: Cum estimați să fie 2021 pentru companiile active în sectorul IT din România? Continuă angajările, sunt proiecte? Să ne așteptăm și la tranzacții pe această piață, la fuziuni, la achiziții?

Gabriela Mechea: În acest moment, pe fondul unei nevoi crescânde de digitalizare atât în mediul public, dar mai ales la nivelul companiilor private, remarcăm o creștere foarte mare a nevoii de specialiști în firme de toate dimensiunile. Companiile mari au pentru 2021 planuri de angajare de sute de persoane fiecare și suntem contactați permanent de firme care doresc intrarea pe piața românească și deschiderea de filiale în țară. De asemenea, am remarcat o creștere a numărului de fuziuni și achiziții, precum și a sumelor ce se doresc a fi investite. De proiecte nu ducem lipsă, marea nevoie sunt specialiștii și nu sunt puține firmele care se confruntă cu dificultăți în a accepta proiecte noi datorită lipsei de personal.

Rep: În ce măsură se face trecerea de la ousourcing la inovație, în piața românească?

Gabriela Mechea: Granița dintre outsourcing și inovație este foarte fluidă. Cea mai mare parte a companiilor autohtone dezvoltă soluții proprietare, însă produsele noi necesită finanțare până în momentul în care devin profitabile, iar o parte din aceste fonduri sunt asigurate din proiecte de outsourcing. De asemenea, și o parte a companiilor multinaționale dezvoltă în Romania soluții și produse noi și local investesc mult în activitatea de cercetare. Consider că sunt foarte puține companii care fac numai outsourcing sau numai dezvoltarea de produs inovativ, în realitate cele două coexistă și se sprijină reciproc. Această acțiune de sprijin nu este unilaterală, cele două tipuri de activități împart resurse de toate tipurile: financiare, specialiști care trec pe diferite proiecte în funcție de necesitate, competențe care se formează într-o zonă și apoi sunt utilizate în cealaltă. Outsourcing vs. Inovație este un mod reductiv de a privi lucrurile, care nu ține seama de realitatea din companii și de complexitatea sectorului de tehnologie. 

Rep.: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă companiile din acest domeniu, în România?

Gabriela Mechea: Lipsa specialiștilor e pe primul loc. Această penurie frânează dezvoltarea și mai accelerată a sectorului și plafonează într-o oarecare masură capacitatea industriei de a contribui cu rezultate și mai bune în dezvoltarea economică a țării. Al doilea factor este lipsa proiectelor interne de digitalizare. Chiar dacă la nivel de companii de IT suntem o țară puternică,  conform Digital Economy Society Index – DESI 2020, publicat de Comisia Europeană, România este ultima din UE în ceea ce privește implementarea de soluții digitale în societate și competențele digitale ale populației. Pe scurt, nu avem o piață internă, acesta fiind motivul pentru care 75% din veniturile industriei sunt realizate din exporturi. Pentru a crea această piață internă trebuie demarate atât proiectele mari de digitalizare în administrația publică, cât și o campanie națională de promovare a beneficiilor aduse de soluțiile digitale companiilor de toate tipurile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. A da.
    Renumita firma de IT Liciuchiciu . Un angajat care face cat o mie. Bine barem ca poate meninte firma pe linia de plutire.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.