Top finanțări primite de business-uri românești în 2021. Investițiile atrase însumează peste 160 milioane euro

finantari companii

Au fondat start-up-uri care au atras atenția marilor investitori și au reușit să atragă finanțări de ordinului milioanelor de euro. Chiar și în timpul pandemiei, când 2021 a fost unul incert pentru mediul de afaceri, investițiile nu au rămas pe pauză, din contră. Am realizat un top cu unele dintre cele mai mari finanțări primite de business-uri românești în 2021.

Reprezentanții fondului de investiții Early Game Ventures au declarat pentru Economedia că 2021 a fost al treilea an de la lansarea pe piață și totodată cel mai plin. Pandemia a fost o provocare mai mult din perspectiva restricțiilor de circulație, întâlnirilor fizice, dar nu și pentru sectorul investițiilor.

„În ciuda situației pandemice, am făcut investiții în fondatori cu care nu ne-am întâlnit niciodată, am avut totodată ocazia să analizăm industrii în care digitalizarea a fost accelerată forțat și am avut startup-uri care au crescut într-un ritm neașteptat de bun, în plină pandemie. Ecosistemul de startup-uri din România s-a maturizat și el, cererea de capital a crescut, numărul de startup-uri a crescut, dar și calitatea lor”, a declarat Cristian Munteanu, managing partener Early Game Ventures.

În ceea ce privește start-up-urile de viitor, la care se uită fondurile de investiții în 2022, Cristian Munteanu spune că urmăresc îndeaproape business-urile care automatizează procese, start-up-urile green, de mobilitate, start-up-urile care dezvoltă servicii pentru clienții enterprise și cele deep tech.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În primul rând, pentru noi, ca investitori, 2022 va fi anul în care vom lansa EGV Fund II. Acesta ar urma să continue teza de investiții a primului fond, „infrastructura digitala pentru inovație”. Vom investi în tehnologii verzi, prietenoase cu mediul, în proiecte sustenabile și responsabile: smart cities, energie, agricultură, educație, fintech, securitate cibernetica sau software pentru clienți enterprise”, precizează Cristian Munteanu.

UiPath

Compania românească UiPath a încheiat, la începutul lui februarie, o rundă de finanțare în urma căreia a atras 750 milioane dolari. Prin această finanțare, UiPath a ajuns să valoreze 35 miliarde dolari.

Runda a fost condusă de Alkeon Capital și Coatue, investitori deja existenți în companie. Alte fonduri care au investit sunt Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global.

UiPath a fost fondat în 2005 de Daniel Dineș și Marius Tîrcă. Numele inițial era DeskOver, un startup de automatizare care va deveni UiPath. Cei doi au început să abordeze zona de automatizare robotică în 2012. Această zonă permite utilizatorilor să-și configureze practic scripturi sau programe prin care să automatizeze diferite task-uri.

În 2018 a devenit primul unicorn românesc, când a fost evaluat la peste 1,1 miliarde dolari. În același an, compania a mai primit o finanțare în valoare de 225 milioane dolari, fiind evaluată la 3 miliarde dolari. În urmă cu doi ani, UiPath a atras o nouă rundă de 568 milioane dolari.

Restart Energy

Restart Energy One, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală, a încheiat, în luna august, un acord privat de investiții cu Tejas Capital (SUA) în valoare de până la 21 milioane euro. Astfel, compania a ajuns să fie evaluată la 87,5 milioane euro.

Fondurile investite de Tejas Capital (SUA) vor fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii necesare proiectelor de energie verde și dezvoltarea companiei în România, contribuind la atingerea obiectivului strategic de a deveni primul furnizor de energie regenerabilă din regiune până în 2025.

„Finanțările oferite de fondurile de investiții sunt o alternativă atrăgătoare finanțărilor bancare sau listării timpurii pentru companiile care doresc sa crească întrucât acestea nu aduc doar resurse financiare, ci injectează knowhow, măresc capacitatea de management a companiei și oferă acces la o rețea extinsă de parteneri și potențiali clienți”, a declarat Arman Domuță, general manager Restart Energy, pentru Economedia.

Pentru 2022, compania intenționează sa se concentreze pe atingerea următoarelor obiective: furnizare din surse 100% verzi, mărirea portofoliului de clienți, dezvoltarea diviziilor de ROOFTOP și E-Shop, dezvoltarea capacităților de 550 MW aflate în derulare și continuarea extinderii globale a platformei RED.

FintechOS

Startup-ul IT românesc FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a închis, în luna aprilie, o rundă de finanțare de serie B prin care a atras o investiție de 60 de milioane dolari.

Runda de finanțare a fost condusă de fondul de venture capital Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale, precum Revolut, Thought Machine, UiPath, Form3 și ICEYE.

Fondurile vor fi utilizate în principal pentru a întări poziția companiei în Europa și în Marea Britanie, și pentru a susține expansiunea globală, principalele piețe vizate fiind Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. FintechOS are în plan să deschidă sedii în SUA, Dubai și Singapore.

AROBS Grup

AROBS Transilvania, firma de IT românească, a obținut, în octombrie, de la investitori circa 15 milioane euro prin vânzarea unui pachet de acțiuni de 12%, în cadrul unui plasament privat.

Voicu Oprean, fondator & CEO AROBS Grup, a declarat într-un interviu acordat Economedia că acest capital atras de la investitorii BVB va fi utilizat pentru procesele de M&A demarate, achiziționarea de companii din domeniul IT, în special cele din zona de servicii software – firme care prestează servicii de programare și produse software din diverse zone de expertiză.

Totodată, o parte din fonduri vor merge pe dezvoltarea prezenței pe piața din Statele Unite, unde credem că avem potențial de creștere atât în zona de produse, cât și de servicii.

Pentru anul 2022, AROBS Grup are în plan deschiderea unui birou AROBS în SUA, întărirea prezenței în Germania prin biroul local pe care îl avem acolo și să ne pregătim pentru transferul de pe piața AeRO pe Piața Principală.

„În ceea ce privește Germania, dar și piețele din Austria și Elveția suntem încrezători că ne vom crește prezența datorită Berg Software Timișoara, companie care s-a alăturat AROBS Grup în luna noiembrie a acestui an. Colegii din cadrul Berg au o experiență de 30 de ani pe piața de servicii de dezvoltare software în România și sunt extrem de bine poziționați în cele trei țări menționate”, precizează Voicu Oprean.

În cazul strategiei privind achizițiile de companii, reprezentanții business-ului se uită la companii care dispun de un antreprenor sau management de top, cu o profitabilitate constantă și o creștere peste medie, dar care au ajuns în acel punct în care au nevoie de un partener care să-i sprijine în transformarea lor în jucători semnificativi în domeniul lor de activitate.

.lumen

Startup-ul românesc .lumen (Dotlumen S.R.L.), care produce ochelari pentru nevăzători, este unul dintre cei 21 de câștigători ai rundei inaugurale a premiilor Healthy Longevity Catalyst Awards. Premiile fac parte din Healthy Longevity Global Competition, o competiție globală, multianuală, care premiază soluțiile inovatoare dezvoltate pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Start-up-ul Lumen, care produce ochelari pentru nevăzători, a atras o finanțare de 9 milioane euro de la acceleratorul European Innovation Council (EIC). Suma totală include o parte de grant și o parte de investiție.

Cu banii strânși, .lumen vrea să se extindă internațional. Pentru a accesa aceste fonduri, .lumen a lucrat cu firma internațională de consultanță CIVITTA.

Startup-ul românesc lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Prin soluția produsă, compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Vezi aici și un interviu VIDEO cu fondatorul .lumen 

Menționăm că acest top nu este exhaustiv.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: