Topul orașelor care au atras cei mai mulți chiriași de birouri în trimestrul trei din 2022

Hexagon offices Foto: Hexagon Offices, Facebook

În ultimele trei luni, companiile au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de  108.747 mp, la nivelul întregii țări, suma vizând atât birouri noi, cât și prelungiri de contracte, în creștere cu 9% față de trimestrul similar din 2021, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. În București, cererea de birouri noi a scăzut, așa că majorarea a fost condusă de alte mari orașe din țară: Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

La nivelul țării, orașele mari au o pondere din ce în ce mai mare în totalul închirierilor de birouri, în defavoarea Capitalei. În București s-au închiriat, pre-închiriat și prelungit contracte pentru o suprafață totală de birouri de circa 75.700 mp, în timp ce în Iași de 11.355 mp, în Cluj-Napoca de 9.293 mp și în Timișoara de 6.415 mp.

Sursa: Fortim

“Regionalizarea pieței de birouri va rămâne o constantă a următorilor ani, așa cum s-a întâmplat cu dezvoltarea mai multor poli de business în București. În timp, a crescut numărul lor și zonele de business au acoperit o mai mare arie a orașului, reducând din presiunea de pe infrastructura de transport și creând o diversitate a ofertei.  În același mod, segmentele de office din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara se dezvoltă, însă mai prudent. Investitorii trec de la o etapă la alta a proiectelor doar după ce se asigură că există o cerere curentă. Până acum, piețele regionale au atras din ce în ce mai multe companii mari, multinaționale, care au văzut o oportunitate în forța de muncă bine pregătită în universitățile regionale și care acum se extind cu ușurință de la un oraș la altul, în funcție de disponibilitatea spațiilor de birouri de calitate“, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ce companii și-au găsit birouri noi

Cea mai mare tranzacție în afara Bucureștiului a fost realizată la Iași, unde compania Preh România a pre-închiriat o suprafață de 4.500 mp birouri, într-o clădire aflată încă în lucru, în proiectul Palas Campus.

Printre chiriașii mari de birouri care au ales un alt oraș, în afara Bucureștiului, se mai numără Accenture (în Cluj-Napoca), Linde Global Services, Hella (în Iași), Tech Mahindra (în Timișoara), Expleo (Iași).

Au urmat acest plan de a se extinde în mai multe orașe din România companii precum Accenture, Hella, Expleo, Cognizant, Preh România.

În trimestrul trei din 2022, Accenture a închiriat un spațiu de birouri în clădirea Hexagon Offices, din Cluj-Napoca, Linde Global Services a pre-închiriat în clădirea UBC 0, din proiectul Iulius Town Timișoara, iar Preh România, Hella și Expleo au pre-închiriat în proiectul Palas Campus.

“Clădirile noi de birouri din orașele primare și secundare Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova au aceleași standarde de calitate superioară A și aceleași tipuri de facilități pentru angajați (zone de retail, servicii, spații comune pentru socializare, certificări verzi), precum cele din București.  În plus, în orașele primare și secundare, sunt în dezvoltare și alte proiecte Premium de birouri, care vor asigura livrări constante de birouri noi, în următorii doi – trei ani. În București, în acest an s-a redus drastic nivelul livrărilor, ceea ce a dus și la o espectativă a companiilor. Și în următorii ani, ritmul livrărilor va scădea însă, dacă luăm în calcul proiectele anunțate de dezvoltatori și aflate în construcție de dezvoltatori perioada 2023-2025“, a completat Bogdan Cange, Managing Partner – Business Development, al Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

De la începutul anului și până acum, 30% din totalul tranzacțiilor din București au reprezentat-o renegocierile, cu o suprafață totală de 72.522 mp.

Grafic Fortim

Date care indică scăderi pentru piața birourilor

Dezvoltatorii sunt însă precauți pe acest sector. Potrivit datelor din prima jumătate a anului, numărul de proiecte din Construcții au crescut pe toate domeniile monitorizate de consultanții de la IBC Focus, cu excepția clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13%.

Piața muncii s-a modificat însă, în urma pandemiei. Datele de mobilitate urmărite de Romanian Economic Monitor arată că nivelul de deplasare la locul de muncă e încă sub cel de dinaintea pandemiei:

Grafic: Romanian Economic Monitor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: