Topul orașelor din România care au construit un ecosistem solid de startup-uri: București, Cluj și Timișoara

bucuresti blocuri locuinte Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

România se clasează pe locul 41 în top 100 țări în clasamentul celor mai bune ecosisteme de startup-uri din lume, potrivit unei analize realizate în 2021 de către platforma Startup Blink.

România a urcat patru locuri la nivel global, parțial datorită scăderilor în clasamentul din Letonia, Serbia și Grecia, toate fiind clasate mai sus decât România anul trecut. În plus, România este pe locul 3 ca ţară clasată în regiunea Balcanilor.

Orașul București a scăzut cu 8 poziții, până pe locul 111 la nivel global și este cel mai bine clasat oraș din România. Al doilea oraș cel mai bine clasat din România, Cluj-Napoca, a pierdut 36 de locuri, până pe locul 250 la nivel global.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În plus, Timișoara, locul 3 la nivel național, și Iași, locul 4 la nivel național, au coborât în clasament, iar acum sunt pe locul 391 și, respectiv, pe locul 484. Celelalte orașe din România clasate au crescut semnificativ în 2021, Brașovul crescând cu 186 de locuri până pe locul 706, Sibiul crescând cu 140 de locuri până pe locul 846, iar Craiova urcând cu 60 de locuri până pe locul 887.

Având un ecosistem puternic de startup-uri în Europa de Est, România oferă antreprenorilor profesioniști la prețuri accesibile și foarte talentați, precum și acces la piața europeană. România oferă, de asemenea, câteva programe de accelerare eficiente care permit startup-urilor să se implice, mentori și posibilitatea de a crește.

Pe lângă București, orașul Cluj Napoca a reușit să-și construiască un nume, cu dezvoltatori de ecosisteme care înțeleg să pasul către a crește și dezvolta sunt atragerea străinilor.

„După crearea primului Unicorn românesc în 2018, UIPath (atingând o evaluare uimitoare de 7 miliarde de dolari în 2021 și devenind o inspirație locală), suntem optimiști că ecosistemul startup-urilor românești va avea în curând să depășească etape suplimentare”, transmit reprezentanții Startup Blink.

Printre startup-urile românești notabile amintite de Startup Blink se numără UIPath (cu sediul în București), Archbee (cu sediul în București) și Logicode (cu sediul în Cluj-Napoca).

Spre deosebire de România, Ungaria nu a avut un an la fel de bun în ceea ce privește ecosistemul de startup și a căzut pe poziția 49, anterior clasându-se pe locul 35.

Și Republica Moldova a a suferit o pierdere semnificativă de 13 locuri în acest an, iar acum ocupă locul 77 la nivel global.

În topul țările care au construit cel mai prosper ecosistem de startup-uri se numără Statele Unite , Marea Britanie și Israel. La polul opus, pe ultimele 3 locuri se clasează Ethiopia, Namibia și Nepal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: