Transelectrica, operator de transport și rețea de energie din România, a anunțat că a înregistrat la Registrul Comerțului joint venture-ul GECO Power Company – Green Energy Corridor Power Company, o companie cu sediul în România, care va implementa proiectul Green Corridor, menit să transporte energie verde din Azerbaidjan. Investiția în acest proiect este estimată la 3,5 milioane de euro, scrie Romania insider.
Proiectul care implică și un cablu submarin prin Marea Neagră a primit un număr semnificativ de critici din partea experților, dar a fost puternic susținut de ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, care a afirmat despre acesta că este „o chestiune de securitate națională și un răspuns îndrăzneț la trilema energetică, la necesitatea diversificării resurselor energetice în regiunea flancului estic”.
Potrivit unui comunicat publicat pe Bursa de Valori București, partenerii fondatori ai companiei de proiect sunt Transelectrica, JSC Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Energy.
În luna septembrie a anului 2024, la București, Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actul constitutiv al companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company (GECO), cu sediul în România.
Compania va construi efectiv cablul submarin de înaltă tensiune în curent continuu.
„Proiectul joacă un rol esențial în consolidarea securității energetice naționale și regionale, creșterea conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea rutelor de aprovizionare, valorificarea potențialului energiei regenerabile și creșterea ponderii acesteia în mixul energetic național, precum și reducerea prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici și companiile românești”, potrivit unei declarații comune a celor patru companii implicate.
Proiectul este susținut de Comisia Europeană, iar Ursula von der Leyen, a participat personal la semnarea acordului dintre părți, care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 17 decembrie 2022.
De asemenea, Comisia a participat la toate reuniunile ministeriale și la toate reuniunile tehnice.
Țările participante la acest proiect sunt Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria și Bulgaria. Proiectul prevede construirea unui cablu de curent continuu care va conecta primele patru state.