Transelectrica majorează cu 40% tariful de servicii de sistem. ANRE: Creșterea lunară a facturii va fi cuprinsă între 31 și 46 bani, la un consum casnic anual de de 1 MWh / Deputat: Românii vor plăti în plus 3,2 milioane de euro în fiecare lună

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, a decis să majoreze cu 40% tariful pentru serviciul de sistem, începând cu data de 1 iunie. Autoritatea de Reglementare în Energie, care a aprobat majorarea, a transmis însă că impactul în facturi va fi o creștere lunară cuprinsă între 31 și 46 bani, la un consum casnic anual de de 1 MWh. Un deputat USR afirmă că datorită majorării românii vor plăti în plus 3,2 milioane de euro în fiecare lună, iar sumele nu se vor vedea în investiții în sistem.

Transelectrica a anunțat miercuri pe bursă aprobarea noului tarif pentru serviciul de sistem, practicat de companie începând cu 1 iunie 2024, de 12,84 lei/MWh, o creștere de 40% de la tariful anterior de 9,17 lei/MWh.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a transmis, ulterior, că, în cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziția servicilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

ANRE mai precizează că majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat.

Autoritatea arată că, în perioada aprilie – mai 2024, prețurile de achiziție pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024. ”Această creștere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem față de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice”, potrivit ANRE.

Autoritatea mai precizează că, în funcţie de evoluţia preţurilor de achiziţie pentru rezervele de capacitate, tariful aferent acoperirii acestor costuri ar putea fi modificat din nou începând cu 1 septembrie 2024.

 

 

Mai exact, înainte de 1 iunie 2024 tariful era de 9,17 lei/MWh (fără TVA) și de luna aceasta a ajuns la 12,84 lei/MWh. Mărirea de tarif, de 40%, a fost decisă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), agenție condusă de un om numit de PNL: George Sergiu Nicolescu. Ordinul ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial în 30 mai 2024, dar nu a fost comunicat public de către Agenție.

Politizarea agențiilor care controlează funcționarea unor domenii economice strategice este principala cauză pentru care românii plătesc tarife tot mai mari pe servicii publice care nu își cresc deloc calitatea.

„Creșterea abruptă cu 40% a tarifelor Transelectrica este cea mai nouă dovadă că managementul numit politic de PSD-PNL aduce rezultate catastrofale pentru economie și pentru români. Creșterea tarifelor Transelectrica, aprobată de ANRE, va duce la o nouă creștere a prețurilor energiei pentru cetățeni şi pentru companii, exact în cel mai prost moment, când prețurile produselor de bază sunt deja sufocant de mari, iar economia dă semne de scădere. În orice țară normală, unde operatorul de transport și reglementatorul pieței energiei au conduceri profesioniste, o creștere atât de mare a tarifelor ar fi de neconceput, dar în România politrucilor incompetenți PSD-PNL este perfect posibil”, spune

Radu Miruță, deputat USR, a declarat că „în fiecare lună, românii vor plăti în plus 3,2 milioane de euro, în urma jongleriei ANRE”. Cristian Bordei, senator USR, afirmă că „creșterea substanțială a acestei taxe, peste noapte, nu vine la pachet cu un plan de investiții pentru extinderea și modernizarea infrastructurii energetice”.

Radu Miruță argumentează că statul deține aproximativ 85% din producția de energie, iar aceste companii fac profituri uriașe, pe care le-ar putea folosi la dezvoltarea rețelei de transport, numai că Guvernul PSD-PNL a luat an de an banii companiilor energetice ca să plătească sinecuri și pensii speciale, în loc să investească în sistemul energetic.

„De ani de zile se știe că rețeaua de distribuție a energiei electrice stă să crape. Adevărul este că ar fi o minune ca acești bani, luați de PNL și PSD cu japca de la toți consumatorii de energie electrică, să ajungă în investiții la dezvoltarea rețelei. Cel mai probabil, și această creștere de tarif va ajunge tot în buzunarul statului – o nouă taxă, practic – și va fi folosită tot pentru interesele de partid ale lui Ciucă și Ciolacu”, conchide Radu Miruță, deputat USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asta inseamna hotie legalizata, au dat drumul ca la niste caini turbati, taxe inventate pentru furtisaguri, adica pentru certificate verzi ,cogenerare ,transport ,distributie ,facturare si multe inventii numai sa ia bani!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.