Transelectrica pierde un al doilea proces cu un fost șef demis. Compania trebuie să îi plătească lui Cătălin Nițu despăgubiri de 1,9 milioane lei, după ce și anterior i-a dat despăgubiri

Stația Electrică de Transformare Reșița Sursa foto: Facebook/ Transelectrica

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, pierde un al doilea proces cu un fost șef și trebuie să îi plătească despăgubiri de peste 1,9 milioane de lei pentru că l-a demis, după ce i-a mai plătit acestuia despăgubiri și anterior.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis să demită Directoratul al companiei, numit pe patru ani în decembrie 2020. Printre aceștia se regăsea și directorul general Cătălin Nițu.

În august 2023, Cătălin Nițu a cerut daune companiei în arbitraj la Viena, asta după ce a mai primit bani de la Transelectrica în urma unei decizii în arbitraj tot la Viena.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Transelectrica a anunțat vineri că Centrul de Arbitraj de la Viena i-a dat dreptate lui Cătălin Niță, iar acesta trebuie să primească de la companie:

  • „plata sumei brute de 1.910.477 lei reprezentând compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare din momentul revocării fără justă cauza până la sfârșitul mandatului, la care se adaugă accesorii;
  • plata sumei brute de 59.023 lei reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020, la care se adaugă accesorii”.

Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.

Cătălin Nițu a mai dat în judecată Transelectrica și în anul 2022 și a câștigat, tot în urma unei decizii a instanței arbitrale de la Viena, 559.000 de lei.

Săptămâna trecută, Transelectrica a anunțat că a pierdut un proces similar și cu Marius-Viorel Stanciu, fost membru al Directoratului, căruia trebuie să îi plătească despăgubiri de peste 3,5 milioane de lei pentru că l-a demis.

Transelectrica a plătit peste 30 de milioane de lei salarii și bonusuri câștigate în instanță de către foști șefi concediați ilegal

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a fost obligată în instanță să plătească peste 30 de milioane de lei drept salarii, bonusuri și penalități către foști șefi concediați ilegal, și nu a făcut tot ce putea pentru a câștiga aceste procese, arată un raport al Curții de Conturi obținut în exclusivitate de către Economedia. În prezent, încă mai există și alte procese pe rol, așa că suma s-ar putea majora. Compania a acordat angajaților adaosuri salariale care au costat-o peste 35 de milioane de lei în numai 3 ani, dar și prime care ajung până la 20.000 de lei, fără a avea o justificare și fără a fi reflectate de performanță sau a fi motivate de vreo ocazie specială, mai arată raportul Curții de Conturi. În plus, și-a plătit membrii consiliului de supraveghere și ai directoratului cu până la 55.050 lei brut/lunăsume care depășeau nivelul maxim care le putea fi acordat. De asemenea, compania a angajat inclusiv un lucrător comercial (adică un casier) pe un post în care acesta avea nevoie de alt tip de experiență. Lista neregulilor descoperite este lungă și am scris despre ea pe larg aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.