Transgaz scoate la licitație construcția gazoductului Timișoara – Deta – Moravița, proiect de 72 milioane lei și care trebuie finalizat într-un an. Conducta de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița a fost declarat proiect de importanță națională de Guvern, luna trecută.
Conducta va traversa localitățile: Giroc, Șag, Pădureni, Parța, Jebel, Ciacova, Voiteg, Ghilad, Deta, Banloc, Denta și Moravița.
În prezent, localitățile Deta, Denta, Voiteg, Banloc și Moravița sunt alimentate din zăcământul din zona Foieni – Partoș. Din cauza faptului că zăcământul este epuizat, este necesară găsirea unei soluții de alimentare cu gaze a localităților menționate. Asigurarea continuității în alimentarea acestor consumatori o reprezintă racordarea și alimentarea cu gaze naturale de la Sistemul Național de Transport (SNT), își fundamenta Executivul decizia de a declara acest gazoduct „de importanță națională”.
„Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului. Ținând cont de faptul că zona de sud a județului Timiș nu poate fi în prezent alimentată cu gaze naturale din SNT, din cauza lipsei conductelor de transport gaze naturale, iar o serie de operatori de sisteme distribuție au solicitat racordare la sistemul național de transport gaze naturale, s-a impus necesitatea realizării unei conducte de transport gaze naturale pe direcția localităților Timișoara – Deta – Denta – Moravița, județul Timiș, care poate acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic și industrial a unui număr de cel puțin 11 unități administrative teritoriale”, era precizat în proiectul aprobat de Guvern.
Prin realizarea proiectului și extinderea, într-o etapă viitoare, până în zona de Nord și Vest a județului Caraș-Severin se contribuie la alimentarea cu gaze naturale a unor noi zone de consum și totodată la echilibrarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale, echilibrare care contribuie la asigurarea transportului de gaze naturale către consumatori în caz de condiții climatice dificile sau perturbare a furnizării de gaze la nivel național prin diminuarea riscului de dezechilibre.
Licitația se va ține pe 26 iunie, departajarea ofertelor se face în funcție de preț, de metoda prezentantă de sudură a țevilor și de termenul asumat de finalizare – se dă punctaj suplimentar dacă contractantul își asumă că termină lucrărille în mai puțin de un an.
Mai multe proiecte de gaozduct au fost declarate, în ultimii ani, de importanță națională, statut care le conferă prioritate la eliberarea avizelor și autorizațiilor de funcționare și chiar la finanțare. Printre acestea, Țărmul Mării Negre – Podișo, care scoate în SNT gazul din Marea Neagră, Ghercești – Jitaru, Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa ori Prunișor – Băile Herculane – Bucșa.