Transnistria prelungeşte până în februarie starea de urgenţă în economie din cauza crizei energetice

Autorităţile din Transnistria au prelungit vineri, până la 8 februarie, starea de urgenţă în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina, relatează EFE şi NewsMaker.

Aşa-numitul Consiliu Suprem (legislativul) din Transnistria a “ratificat decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă în economie pentru încă 30 de zile, până la 8 februarie”, se arată într-un comunicat al acestui for publicat pe Telegram, transmite Agerpres.

Administraţia separatistă de la Tiraspol a recunoscut joi că regiunea se confruntă cu o criză energetică şi umanitară din cauza lipsei gazului rusesc.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În plus, oficiali transnistreni au raportat trei decese cauzate de intoxicării cu monoxid de carbon în urma “utilizării necorespunzătoare a aragazelor şi a echipamentelor electrice”.

“Din păcate, criza umanitară şi energetică continuă. Situaţia nu se normalizează şi are tendinţa de a se agrava”, a declarat Vitali Ignatiev, aşa-numitul ministru de externe transnistrean.

El a subliniat că, în regiunea locuită de aproximativ o jumătate milion de oameni, furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât şi pentru consumul zilnic a fost “total” suspendată, iar gazul este utilizat doar pentru aragaze.

Diplomatul a recunoscut că singura soluţie la criză este reluarea livrărilor de gaze ruseşti către singura centrală termică din teritoriu.

Transnistria, un teritoriu situat între Ucraina şi Republica Moldova, ale cărei autorităţi sunt loiale Moscovei de când au rupt legăturile cu Chişinăul în urmă cu peste 30 de ani, speră să primească gaze ruseşti pe o rută alternativă, făcând aluzie la Turkish Stream. O variantă asupra căreia autorităţile moldovene au insistat de când Ucraina a anunţat că suspendă tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul său de la 1 ianuarie.

De la 1 ianuarie, centrala de la Cuciurgan funcţionează exclusiv pe cărbune, iar rezervele sunt limitate, astfel încât autorităţile nu consideră această variantă o opţiune pe termen lung.

Chişinăul s-a oferit să ajute Transnistria atât cu ajutoare umanitare, cât şi în ceea ce priveşte căutarea de gaze pe pieţele europene.

Până de curând, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan acoperea, de asemenea, 80% din nevoile Republicii Moldova, care importă energie din România de la izbucnirea războiului în Ucraina vecină, deşi la un preţ mai mare.

Administraţia din Transnistria pune criza pe seama guvernului de la Chişinău, care nu a soluţionat litigiul cu consorţiul rus Gazprom, care cere Republicii Moldova achitarea unor datorii de peste 700 de milioane de dolari pentru importurile de gaze, din care Chişinăul recunoaşte doar creanţe de 8,6 milioane, după un audit internaţional.

Kremlinul, care încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an, cruciale pentru viitorul republicii, dă vina pe Chişinău şi Kiev pentru situaţia critică din Transnistria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.