Protestele transportatorilor continuă și joi, 11 ianuarie în paralel cu negocierile de la Guvern între unele asociații ale transportatorilor și Executiv. Tot joi, la Ministerul Transporturilor, ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu trei asociații din domeniu, dar care nu participă la protestul ,,spontan” început miercuri. Protestul transportatorilor la care se alătură și fermierii nu este asumat de nicio asociație reprezentativă.
Ministerul Transporturilor transmite că discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare, dar fără a preciza concret ce probleme au ridicat transportatorii : ,,Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, în această dimineață, la sediul MTI, cu reprezentanții Confederațiilor și Asociațiilor relevante de transportatori. Astfel, împreună cu cei de la COTAR, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 și APULUM s-a stabilit reluarea discuțiilor pentru miercurea viitoare. Acestea se vor concentra pe identificarea unor soluții realiste și aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii.”
Coloane de camioane s-au format joi dimineața pe Autostrada A 1 București -Pitești și pe Centura Bucureștiului .
Revendicările transportatorilor:
- Plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B0
- Amendarea OG43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni , armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare.
- Tratament fiscal nediscriminatoriu a angajaților din mediul privat în privința alocației de cazare
- Aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile directivei europene 2006/112
- Elaborarea în regim de urgență a legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de urgență pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.
Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.