Aproape trei din zece europeni spun că se află într-o situație precară, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțe la anumite nevoi, cum ar fi să mănânce suficient sau să își încălzească locuința, potrivit unui barometru Secours Populaire publicat miercuri și citat de Le Figaro.
În detaliu, 49% dintre greci spun că sunt afectați, față de 22% dintre francezi și 18% dintre germani, potrivit sondajului realizat de institutul Ipsos în rândul a 10.000 de persoane cu vârste de peste 18 ani din zece țări (Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Portugalia, România și Serbia).
„Faptul de a avea un loc de muncă nu garantează o situație financiară confortabilă”, subliniază sondajul: mai mult de o treime dintre persoanele active chestionate (36%) spun că nu reușesc să facă față tuturor cheltuielilor. Din cauza unei „situații financiare dificile”, 62% dintre europeni și-au restrâns deja călătoriile, iar 46% au renunțat deja la încălzirea locuinței în ciuda frigului. Aceste cifre sunt stabile în comparație cu același sondaj realizat anul trecut, dar care a fost efectuat în doar șase țări europene (Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia și Regatul Unit).
În România, 13% dintre persoanele intervievate spun că au sărit „recent” (în cursul ultimelor șase luni) peste o masă atunci când le-a fost foame și 16% spun că s-au confruntat recent cu o problemă de sănătate dar au renunțat să se îngrijească. De asemenea, 22% dintre români afirmă că au apelat recent la rude sau prieteni pentru a împrumuta bani.
„Ca urmare a scăderii puterii lor de cumpărare, mai mult de o treime dintre europeni restricționează în mod regulat cantitatea de alimente pe care o consumă”, se arată în studiul 2023. Ca urmare, 38% dintre cei chestionați nu mănâncă trei mese pe zi, 39% renunță să mai cumpere carne și 10% apelează la organizații caritabile pentru a se aproviziona cu alimente. Anul trecut, 29% dintre respondenți au declarat că uneori sar peste o masă atunci când le este foame. Situația s-a îmbunătățit „ușor” față de anul trecut în țările cele mai afectate de inflație, cum ar fi Grecia, dar rămâne „foarte îngrijorătoare” în toate țările cuprinse în sondaj, potrivit Secours Populaire.
În Franța, „precaritatea este în creștere”, potrivit lui Houria Tareb, secretarul național al asociației. „Tot felul de persoane vin să ne vadă: studenți, mame singure, tineri care lucrează”, dar „anul acesta am asistat la revenirea” unor persoane pe care le-am întâlnit în timpul crizei din domeniul sănătății, adică „persoane care se descurcau până atunci cu venituri mici, care nu aveau un loc de muncă cu normă întreagă”, a adăugat ea. În acest context, organizațiile de combatere a sărăciei se confruntă cu un aflux de cereri de ajutor, pe care se străduiesc să le rezolve.
Sondajul a fost realizat între 7 și 27 iunie pe internet, pe un eșantion de 10 000 de persoane reprezentativ pentru populația națională în vârstă de 18 ani și peste în fiecare dintre cele zece țări analizate, folosind metoda cotelor. În fiecare țară, au fost chestionate 1 000 de persoane.