Trei oferte pentru un RADET paralel mobil în București, anunță primarul Nicușor Dan

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă, sâmbătă, că s-au depus trei oferte pentru cumpărarea celor 20 de mini centrale termice care vor fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienţi şi urmează analiza acestora în cel mai scurt timp. Economedia a scris deja despre această licitație aici.

Acestea aunt centrale termice mobile de cvartal, același tip de centrale pe care Termoenergetica deja le operează, ele fiind de închiriat, la CET Titan pentru furnizarea agentului termic în 21.000 de apartamente din cartierul Pantelimon.

„Avem 3 oferte depuse în cadrul procedurii de achiziţie a celor 20 de mini centrale termice care vor fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienţi”, anunţă, sâmbătă, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acesta precizează că urmează etapa de analiză a ofertelor, astfel încât Compania Municipală Energetica Servicii să desemneze câştigătorul în cel mai scurt timp.

„Prin achiziţia celor 20 de capacităţi modulare, vom asigura, începând cu următorul sezon rece, furnizarea optimă a agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare”, a mai transmis primarul general.

Nicuşor Dan a explicat că centralele vor fi amplasate în anumite puncte termice, situate la capetele de reţea unde funcţionarea a fost deficitară şi unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienţi.

„Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, şase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, unul în sectorul 4, trei în sectorul 5 şi alte trei în sectorul 6”, a mai precizat primarul general.

Cele 20 de unități modulare vor alimenta tot atâtea puncte termice din toate sectoarele Bucureștiului, de la zonele Piața Victoriei, Știrbei Vodă, Vitan, Mărgeanului și până la Drumul Taberei și Militari, deservind 340 de blocuri cu peste 16.000 de apartemente. Toate punctele termice care vor fi prevăzute cu astfel de centrale mobile se găsesc în caietul de sarcini aferent prezentei achiziții.

Livrarea unităților modulare trebuie să se facă într-un an, de la desemnarea ofertei câștigătoare. Garanția acestor centrale trebuie să fie de minim trei ani iar durata de funcționare trebuie să fie de minim 20 de ani. Ofertele se depun până în 23 februarie.

În caietul de sarcini, Bucureștiul precizează că aceste unități modulare pot fi mutate de la un punct termic la altul, funcție de necesități.

În ședința Consiliului General al Municipiului București din 31 octombrie 2023 s-a aprobat un proiect de modernizare a a 20 de puncte termice care deservesc peste 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi circa 40.000 de locatari. Proiectul de act normativ prevede aprobarea utilizării temporare a unor terenuri proprietate a Municipiului Bucureşti în cadrul proiectului de modernizare a 20 de puncte termice, folosind capacităţi modulare de producere de energie termică pentru reţeaua de termoficare a Municipiului Bucureşti, în vederea amplasării unor containere modulare. Achiziția din prezent este doar o parte din proeictul de modernizare a punctelor termice. Termoenergetica mai are și alte lucruri de făcut pentru ca furnizarea agentului termic să fie optimizată. Astfel, trebuie să fie cumpărate contoare de energie termică, noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a un nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica.

În total, proiectul de modernizare al sistemului de alimnetare cu agent termic al Bucureștiului presupune, doar într-o prima fază, cheltuieli de 1,5 miliarde lei.

Termoenergetica, fosta RADET este cea mai mare companie din sistemul funrizării centralizate de agent termic din țară. Peste jumătate din toate apartamentele Bucureștiului sunt încă branșate la rețeaua TCMEB. Mare parte din rețea este învechită, condcutele sunt deteriorate iar pierderile din sistem ajung, în unele cazuri și la 60-70%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: