Compania TTS (Transport Trade Services), cel mai mare transportator de mărfuri pe Dunăre, anunță intenția de a lansa o Ofertă Publică Inițială de vânzare de acțiuni existente și de a lista acțiunile la Bursa de Valori București (BVB).
Oferta constă în oferirea spre vânzare a unui număr de maximum 15.000.000 acțiuni existente, reprezentând cel mult 50% din numărul total de acțiuni emise de societate. Vor exista două tranșe, respectiv tranșa de retail, care va fi de până la 2.250.000 de Acțiuni Oferite, și tranșa investitorilor instituționali, care va fi de până la 12.750.00 din Acțiunile Oferite rămase. Valoarea nominală a acțiunilor este de 1 leu. Oferta este de așteptat să fie lansată în ultima decadă a lunii mai 2021.
TTS intenționează să solicite admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe piața reglementată administrată de BVB, ulterior aprobării Prospectului de către ASF și închiderii cu succes a Ofertei.
Compania TTS este controlată de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, iar din acționariat face parte și fostul ministru de Finanțe Viorel Ștefan.
TTS este principalul acționar al Companiei de Navigație Fluvială Română (CNFR) Navrom Galați, operatorul de transport de pasageri și mărfuri din Delta Dunării
Viorel Ștefan a fost economist la Navrom, iar în 1991 a ajuns chiar directorul general al companiei.
TTS mai controlează și următoarele companii: TTS Operator (Constanța), Canopus Star (Constanța), Trans Europa Port (Galați), Cernavodă Shipyard (Cernavodă), Bunker Trade Logistic (Constanța), TTS (Transport Trade Services) GmbH (Viena, Austria), Cargorom Trans bvba (Antwerp, Belgia), Agrimol Trade (București), Transterminal (Chișinău, Moldova).
TTS, împreună cu subsidiarele pe care le consolidează, este unul dintre liderii segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, asigurând activități de expediție de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare în mod special pentru cereale, minerale și chimicale, precum și alte activități conexe și auxiliare.
În anul 2020, TTS (Grup) a fost responsabil pentru aproximativ 30% din traficul de pe Dunăre din perspectiva volumelor transportate, a capacității și dimensiunii flotei proprii.
TTS (Grup) deține o flotă fluvială (barje, împingătoare, nave cu autopropulsie), modernizată cu o capacitate totală de 768kt și o flotă de 6 macarale plutitoare de mare capacitate. Flota fluvială poate acoperi orice rută de pe traseul Dunăre-Rin-Main.
Operațiunile comerciale ale TTS (Grup) se desfășoară în 9 țări, respectiv în România, Serbia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Germania. TTS (Grup) operează 10 terminale portuare, trei în Constanța și 7 pe cursul Dunării (Brăila, Galați, Giurgiu, Oltenița, Bechet și Turnu Severin în România, precum și Fajsz în Ungaria). TTS (Grup) deține propriile facilități pentru operațiuni intra-portuare: depozite, platforme, instalații, macarale.
Vânzările TTS (Grup) au atins, în anul 2020, 520 milioane lei, cu EBITDA raportat de 114 milioane lei și un profit net de 48 milioane lei.
Acțiunile TTS sunt deținute de 14 persoane fizice. Echipa de management și fondatorul dețin împreună 67,57% din acțiunile totale.