Turcia. Un ministru spune că gazele găsite în Marea Neagră valorează peste 500 de miliarde de dolari

gaze marea adriatica Foto: © Roberto Binetti | Dreamstime.com

Gazele naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră valorează peste 500 de miliarde de dolari, zăcământul fiind suficient de mare pentru a aproviziona cu gaze toate casele din țară timp de 35 de ani, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, scrie Hurriyet Daily News.

Rezervele totale de gaz descoperite în Marea Neagră sunt de 710 miliarde de metri cubi, a declarat Dönmez pentru postul privat de televiziune CNN Türk, adăugând că acesta este unul dintre cele mai mari rezerve gaze găsite vreodată în mare.

Dacă se adaugă și industria, această descoperire de gaze va acoperi necesarul țării timp de 15-20 de ani, potrivit ministrului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Gazele naturale din zăcământul Sakarya vor ajunge la instalația de prelucrare a gazelor naturale Filyos pe 20 aprilie, a declarat Dönmez. Apoi, gazul va începe să fie pompat în rețeaua națională în următoarele una-două săptămâni. “Gazul (găsit în Marea Neagră) va fi dat în folosință în luna mai. Compania de gazoducte Botaș se va ocupa de distribuirea gazului.”

Ministrul a mai spus că Erdoğan va face un anunț important pe 20 aprilie, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Costul de producție al gazelor naturale din Marea Neagră va fi mai favorabil decât importul de gaze, a precizat el, adăugând că costul total al proiectului va fi dezvăluit atunci când va fi finalizat.

Producția la câmpul de gaze va fi de aproximativ 10 milioane de metri cubi pe zi la început, urmând să atingă vârful în doi-trei ani, urcând la 40 de milioane de metri cubi pe zi în 2025, a declarat Dönmez.

Turcia importă 99% din gazele naturale pe care le consumă, iar importurile totale ale țării s-au ridicat anul trecut la aproximativ 350 de miliarde de dolari, ponderea energiei din totalul importurilor fiind de 30%, potrivit ministrului.

Turcia semnează acordurile necesare pentru aprovizionarea cu gaze naturale din alte țări, a declarat Dönmez. “Cu producția locală de gaz, vom fi într-o poziție mai bună”.

El a reamintit că Turcia primește 30% din gazele naturale din Rusia, menționând că în timpul guvernului lui Turgut Özal, acest procent era de 100%.

“În anii 2000, Turcia a adăugat Azerbaidjanul și Iranul pe lista de furnizori de gaze naturale.” Botaș a fondat o companie împreună cu azerii de la Socar, iar noua entitate va vinde gaze naturale în Europa, a declarat Dönmez.

“Am spus deja că vrem să devenim un hub energetic. Națiunile din Balcani și Europa cer gaze atât de la noi, cât și din Azerbaidjan.”

De asemenea, ministrul a declarat că lucrările de finalizare a primei centrale nucleare din Turcia, Akkuyu, sunt în curs de desfășurare. Livrarea primului combustibil nuclear va avea loc la 27 aprilie, potrivit ministrului.

“Producția de electricitate la centrala electrică va începe la un an după sosirea combustibilului. Când construcția celor patru unități va fi finalizată, Akkuyu va acoperi 10% din necesarul de energie al Turciei”, a declarat Dönmez.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: