Turist de 1 Mai: Cât te costă mini-vacanța pe litoral, la Sinaia sau o excursie inedită la un sanctuar de urși

Castel Peles Sursa foto: Pexels

Românii care nu și-au planificat încă minivacanța de 1 mai și se gândesc să o petreacă în zone turistice populare de pe litoral sau de pe Valea Prahovei trebuie să se grăbească, pentru trenurile către Constanța se anunță a fi pline, iar la Mamaia Nord și Sinaia se estimează un grad de ocupare de minim 80%. Economedia a consultat ofertele disponibile la mare și la munte și vă spunem cât costă o mini-vacanță, dar și la ce se așteaptă promotorii locali de turism.

Românii se vor bucura joi de ziua liberă de 1 mai. Mai mult, bugetarii vor avea parte de un weekend prelungit de 4 zile, cu o zi liberă și pe 2 mai, care va fi însă recuperată.

Trenuri pline spre litoral. Cât costă o noapte de cazare la Mamaia?

Litoralul rămâne una dintre cele mai căutate destinații pentru minivacanța de 1 Mai. Biletele de tren către Constanța s-au epuizat, chiar și după suplimentarea trenurilor, potrivit stirileprotv.ro

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Tarifele hoteliere pentru vacanţa de 1 Mai ar fi cu 5%-10% mai mari faţă de anul trecut, conform datelor unui touroperator specializat pe vacanţe în România.

La o căutare pe platformele de specialitate, turiștii pot găsi pentru intervalul 1-4 mai oferte de cazare care afișează prețuri de la 650-700 de lei pentru trei nopți de cazare la peste 4000 de lei.

 

Imagine ansamblu litoral Mamaia
Sursa foto: OMD Mamaia Nord

Oferte mai puține și mai scumpe pentru cei care caută cazare pe ultima sută de metri la Sinaia. “Mulți turiști vin de fiecare dată la munte”

Ne uităm și la oferta de la munte. La o căutare pe Booking duminică seara, am observat că erau disponibile 474 de oferte pe Valea Prahovei pentru noaptea de 1 spre 2 mai. Prin comparație, pentru cazare în 5/ 6 mai erau aproximativ 1029 de oferte. În aceeași seară, pe platforma Christian Tour apar 107 variante de cazare în Sinaia, cu prețuri pornind de la 239 de lei /noapte pentru o cameră (2 adulți) pentru 1-2 mai. Ofertele sunt mai multe și prețurile scad după weekend-ul prelungit: între 5-6 mai găsim deja 192 de oferte pornind de la 173 de lei/noapte pentru o cameră (2 adulți).

Directorul Centrului de Informare și Promovare Turistică Sinaia, Paul Popa spune, pentru Economedia, că turismul nu se limitează la litoral cu ocazia deschiderii sezonului de 1 mai. “Deși există un mit cum că mai toată lumea se duce pe litoral de 1 mai, există și mulți turiști care vin de fiecare dată la munte”, remarcă acesta.

Ei provin, în principal, din regiunile dezvoltate ale României (Vest, Centru și Sud) și din orașele mari situate la 3-400 km precum București, Cluj, Oradea sau Timișoara, arată Popa. Cât despre turiștii străini, că cei mai mulți vin din țări precum Israel, Spania, Franța, Italia, SUA, Belgia, Danemarca, Germania și Olanda, dar nu lipsesc nici vizitatori din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Brazilia și China.

În ultimii ani, se observă unele modificări în ceea ce privește preferințele acestora.

“În decursul ultimilor ani, mai ales în ultimii 3-4 ani, sejurul a înregistrat o diminuare de la 4-5 zile la 2-3. Totodată, se sesizează o tendință de creștere a numărului vizitatorilor care petrec în Sinaia o zi, fără să se și cazeze. Aceștia (care noi estimăm că vor fi, ca în fiecare an din ultimii, foarte numeroși) pot ajunge și la raportul 3 la 1 față de cei care vor sta măcar o noapte la o structură de cazare”, observă el.

În același timp, marea majoritate a turiștilor străini ar rămâne în Sinaia timp de 1-2 zile. Printre puținele excepții se numără grupurile din Israel, familii cu copii, care petrec, în general, 5 zile în Sinaia, evidențiază Popa.

De asemenea, directorul Centrului Sinaia spune că oamenii se îndreaptă tot mai mult către alternative la cazarea clasică, anume apartamentele închiriate în regim hotelier, care ar fi înregistrat o creștere constantă de 10-15% în fiecare an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O altă schimbare este deplasarea vizitatorilor tot mai frecventă într-un areal de 45–70 km în jurul stațiunii pentru a descoperi locuri noi, având în vedere mobilitatea din ce în ce mai crescută, mai spune acesta.

“Ca solicitări, clienții noștri doresc în special –ținând cont și de profilul nostru montan – drumeții pe trasee cu diferite grade de dificultate, cu sau fără ghid, tururi pietonale în zonele cele mai pitorești ale stațiunii, descoperirea de locuri noi, activități cu copii”, spune Popa, cu referire la preferințele clienților. În schimb, oaspeții străini preferă să viziteze “reperele istorice fundamentale ale orașului –Mănăstirea Sinaia și Castelele Peleș și Pelișor, după care să facă o drumeție montană de o zi și să experimenteze preparate culinare specifice”, adaugă directorul Centrului Sinaia.

Gradul de ocupare atinge valori ridicate în perioada minivacanțelor de 1 mai, apreciază Paul Popa. “În general, coeficientul de ocupare tinde să varieze între 80 și 90% în perioada minivacanțelor de 1 mai”, spune el. În acest an, estimează un procent 85-88% de turiștii care se cazează minim o noapte în stațiune, mai precis aproximativ 5.800 de persoane.

“Prețurile pentru pensiuni pleacă de la 240-250 de lei/noapte/cameră dublă standard pentru 2 adulți și ajung la 330-400 lei tarif maximal, fără o perioadă de sejur obligatorie”, spune Popa, referitor la plaja de oferte ale momentului.

În același timp, sunt disponibile cazări la “hoteluri de 3 stele, cu ofertă de 3-4 zile, cu mic dejun inclus, acces la serviciile hotelului, parcare. Prețurile pleacă de la 1.200 de lei/cameră dublă standard /sejur și ajung până la 1.400 de lei. La hotelurile de 4 stele costurile variază de pe la 2.200 lei/cameră dublă standard/sejur și până la 2.600 lei”, arată acesta. Acestea sunt dotate cu saună umedă sau uscată, piscină și beneficează de mic dejun inclus, uneori și dejun sau cină, mai transmite directorul Centrului Sinaia.

În ofertă se regăsesc și apartamentele de vacanță, iar tarifele pleacă aici din jurul sumei de 250-300 lei/noapte și ajung la 550-600 lei/noapte în regim self catering, în baza estimărilor realizate.

Sinaia, așa cum arată cifrele primite, are o capacitate de cazare de 6.500 de paturi și una de alimentație de 12.800 de locuri mese. În estimare sunt incluse toate tipurile de structuri cu funcțiuni de cazare (hotel, hotel-apartament, vilă, pensiune, motel, camere și apartamente de închiriat în regim hotelier, cabane, hosteluri) și toate tipurile de structuri cu funcțiuni de alimentație (restaurant clasic, braserie, bistro, bar, cafenea, restaurant familial, restaurant cu specific, cramă, cofetărie).

Datele comunicate cu privire la stațiune trebuie luate însă ca “estimări – mai mult sau mai puțin apropiate de realitate”, semnalează Paul Popa. Și asta pentru că “entitățile Centre de Informare și Promovare Turistică nu au calitatea legală de a colecta informațile statistice altele decât cele care se derulează direct prin ele, iar operatorii de turism nu au niciun fel de obligații față de acestea”, explică el.

Destinație inedită: Excursie la sanctuarul de urși Libearty din Zărnești. Numărul vizitatorilor români crește semnificativ în mini-vacanțe

Coborând de pe Valea Prahovei, la Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești, aflăm că se observă o  tendință de dublare sau triplare a vizitelor în perioada sărbătorilor legale, mai ales a acelora care sunt cuprinse într-o minivacanță sau într-un weekend prelungit.

”Cu ocazia sărbătorilor legale, în special atunci când acestea sunt parte dintr-o minivacanță sau weekend prelungit, numărul vizitatorilor români în cadrul Sanctuarului de urși Libearty crește semnificativ. De regulă, acesta se dublează sau chiar triplează uneori”, spune vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni (AMP), Paula Ciotlos pentru Economedia.

Asociația a salvat primii urși în 2005, demarând tot atunci proiectul sanctuarului, potrivit paginii sale oficiale

urs la sanctuarul Libearty Zarnesti
Sursa foto: AMP Libearty/ Facebook

 

Pe de altă parte, numărul vizitatorilor străini rămâne relativ constant, fără a fi influențat de sărbătorile legale din România, adaugă Ciotlos.

Vicepreședinta AMP menționează o singură modificare cu privire la prețuri. “În zilele libere legale, se aplică tariful de weekend, care este cu 5 lei mai mare față de cel standard din timpul săptămânii”, transmite ea.

De regulă, tarifele pleacă de la 85 lei în timpul săptămânii și ajung la 90 de lei în weekend pentru un adult, iar copiii și studenții care au sub 25 de ani beneficiază de reduceri, arată datele comunicate.

La Sanctuarul de urși Libearty din Zărnești, accesul se face numai prin tururi ghidate, organizate zilnic în intervalul 9:30 – 11 (în sezonul cald, 9:00-11:00), informează vicepreședinta AMP. “Fiecare tur este limitat la un număr maxim de 50 de persoane pentru a proteja animalele și a păstra un cadru liniștit și sigur pentru vizitatori”, mai transmite aceasta.

Următoarea minivacanță va fi de trei zile, cu ocazia Rusaliilor (prima zi – 8 iunie), a doua zi de Rusalii fiind liberă – 9 iunie (luni), scrie Euronews.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.