UBS a obținut un profit record pentru industria bancară, de 29 miliarde de dolari, după preluarea Credit Suisse

ubs credit suisse dreamstime Foto: Dreamstime

Gigantul bancar UBS a raportat cel mai mare profit trimestrial din istorie pentru o bancă, după ce a înregistrat un câștig de 29 miliarde de dolari legat de preluarea Credit Suisse, scrie Financial Times.

Creditorul elvețian a anunțat cifrele joi, în timp ce a declarat că va continua să absoarbă afacerile Credit Suisse, în ciuda opoziției locale și politice față de o tranzacție care se așteaptă să ducă la tăierea a mii de locuri de muncă și la închiderea de sucursale.

UBS a acceptat să își salveze rivalul aflat în dificultate în urmă cu cinci luni, iar profitul său record de 29 de miliarde de dolari înainte de impozitare s-a datorat aproape în întregime câștigului contabil înregistrat la preluarea de 3,4 miliarde de dolari.

Precedentul cel mai mare profit bancar trimestrial a fost de 14,3 miliarde de dolari, raportat de JPMorgan la începutul anului 2021. Excluzând câștigul contabil, UBS a înregistrat un profit înainte de taxe de 1,1 miliarde de dolari pentru acest trimestru.

UBS a precizat că afacerile naționale ale Credit Suisse vor fi gestionate separat până când vor fi combinate legal cu UBS anul viitor. Cele două entități elvețiene vor fi complet integrate până în 2025, moment în care va începe să se pună capăt tuturor angajamentelor de sponsorizare internă ale Credit Suisse, a adăugat acesta.

Afacerile internaționale ale celor două grupuri sunt deja în curs de combinare, iar Credit Suisse a raportat o pierdere totală de 9,3 miliarde de franci elvețieni (10,6 miliarde de dolari) înainte de impozitare pentru al doilea trimestru, deoarece clienții au retras 39 miliarde de franci elvețieni.

Decizia UBS de a absorbi afacerile naționale ale Credit Suisse și de a elimina treptat marca băncii, care datează de 167 de ani, a fost una dintre cele mai controversate părți ale preluării, aceasta fiind prima dată când două instituții financiare de importanță sistemică la nivel mondial vor fi combinate.

Un sondaj de opinie, la scurt timp după ce preluarea a fost aprobată în martie, a arătat că trei sferturi dintre cetățenii elvețieni se opun fuzionării activității interne a UBS cu fostul său rival.

Elveția se pregătește pentru alegerile naționale din octombrie, iar impactul fuziunii a două dintre cele mai mari companii din țară este un subiect care divizează.

„Decizia noastră cu privire la Credit Suisse [Elveția]… urmează o evaluare amănunțită a tuturor opțiunilor disponibile”, a declarat joi directorul general al UBS, Sergio Ermotti. „Analiza noastră arată în mod clar că integrarea completă este cel mai bun rezultat pentru UBS, pentru părțile noastre interesate și pentru economia elvețiană.”

UBS a anunțat, de asemenea, că intenționează să fi finalizat în mod substanțial integrarea grupului mai larg Credit Suisse până în 2026, moment în care intenționează să fi redus costurile cu cel puțin 10 miliarde de dolari.

Ermotti a declarat joi că UBS plănuiește să facă 3.000 de concedieri în Elveția în următorii ani, deși majoritatea pierderilor de locuri de muncă vor fi cauzate de pensionarea sau de plecarea personalului, care nu va fi înlocuit.

Câștigul contabil de 29 de miliarde de dolari – cunoscut sub numele de fond comercial negativ – reflectă diferența dintre valoarea activelor Credit Suisse din contabilitate și prețul mai mic plătit de UBS pentru acestea. Analiștii se așteptau la un câștig chiar mai mare – de 33 de miliarde de dolari – dar Credit Suisse a înregistrat pierderi în acest an, iar UBS a înregistrat deprecieri ale unor active ale Credit Suisse.

Cele mai recente rezultate ale sale au raportat, de asemenea, o scădere cu 4% față de anul trecut a profitului din administrarea averilor, o creștere cu 54% a profitului din retail și corporate banking, o scădere cu 91% a profitului din administrarea activelor – în principal din cauza vânzării unei participații într-un manager de fonduri anul trecut – și o scădere cu 66% a profitului din investment banking.

Rezultatele au fost amânate cu cinci săptămâni pentru a permite UBS să își formuleze planul pentru Credit Suisse.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *