UCM Reşiţa, cea mai veche unitate industrială din România, a trecut pe profit în primul semestru al anului, dar a rămas fără 400 de angajați. Firma a fost în insolvență 13 ani și a fost preluată în 2024 de Hidroelectrica

162751851_191014246155738_2693884748418074563_n Sursă foto: UCM Reșița/ Facebook

UCM Reşiţa, companie care fabrică hidroagregate şi echipamente hidromecanice, a trecut pe profit în primul semestru al anului, raportând un rezultat net de 21,24 milioane lei, de la pierderi de 7,24 milioane lei în semestrul 1 din 2023, transmite Agerpres, citând raportul transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Firma a fost în insolvență 13 ani, din 2011, și a fost preluată în 2024 de Hidroelectrica.

Compania avea 450 de salariaţi când s-a anunțat preluarea, în raportul de la BVB, consultat de Economedia, apare că, la 30 iunie UCM Reşiţa SA avea un efectiv de 39 angajați. Raportul poate fi consultat AICI

Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 93,36 milioane lei, de peste şase ori mai mari decât în primul semestru din 20233, când au fost de 14,85 milioane lei.

”Profitul net de 21.249.46 lei aferent semestrului I al anului 2024 obţinut în principal în contextul vânzării “Liniei de afaceri” materializată prin contractul din 11.03.2024 va acoperi la finele anului pierderile reportate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă”, arată raportul companiei.

Producţia vândută în primele şase luni a fost de 4,9 milioane lei, de aproape trei ori mai mică decât cea raportată în perioada similară a anului trecut (14,34 milioane lei).

”Contractul de vânzare – cumpărare nr. 210/11.03.2024 încheiat între UCM Reşiţa SA şi Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L. a determinat schimbări majore în structura activelor circulante, au scăzut activele imobilizate deţinute în vederea vânzării, precum şi producţia in curs de execuţie şi produsele finite iar în contrapartidă a crescut numerarul. În trimestrul II din 2024 au fost facturate lucrările executate pentru obiectivele hidroenergetice CHE Porţi de Fier I şi CHE Malaia, anterior transferului către UCMH”, se menţionează în raport.

UCM Reşiţa a realizat echipamentele aferente a peste 80% din sistemul hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, care reprezintă 326 grupuri hidroenergetice.

În data de 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară.

În luna mai, Hidroelectrica anunţa că bugetul estimat a fi alocat pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice, în perioada 2024-2028, va fi de aproximativ 1 miliard de lei.

”În perioada 2024-2028 bugetul estimat a fi alocat de către Societatea  de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice va  fi de aproximativ 1 miliard de lei. Acest buget se va concretiza în două direcţii: 500 milioane lei participare la investitii directe in UCMH care constau in: investiţii în resursa umană; modernizare capacitate de producţie; modernizare hale de fabricaţie. 500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă la capacităţile de producţie ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH”, informa compania de stat în luna mai.

UCM, preluată de Hidroelectrica, după o insolvență de 13 ani

UCM Reşiţa a fost preluată de Hidroelectrica prin societatea Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice, a anunţat în martie Euro Insol, administratorul judiciar al UCM.

Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”, se arată în comunicatul Euro Insol.

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa S.A., inclusiv conducerea societăţii de către administratorul judiciar.

Administratorul judiciar a menținut societatea în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.

Compania națională Hidroelectrica a anunțat în luna maiva investi un miliard de lei în Uzina Constructoare de Mașini Hidroenergetice S.R.L. (fosta UCM Reșița), în următorii patru ani, arată un comunicat de presă.

Acest buget se va concretiza în două direcții, respectiv 500 milioane lei participare la investiții directe în UCMH care constau în investiții în resursa umană, modernizare capacitate de producție, modernizare hale de fabricație, și 500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare și mentenanță la capacitățile de producție ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.